Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten van start

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten van start

LAD-bericht van 6 juli 2000

In februari van dit jaar ondertekende minister Borst het besluit tot erkenning van het medisch specialisme Arts voor Verstandelijk Gehandicapten. Dit betekent uiteraard dat er een aparte opleiding moet komen voor artsen die zich hierin willen specialiseren. De afgelopen maanden heeft de Erasmus Universiteit de opleiding vormgegeven. Naar verwachting zal per 1 december een eerste groep van tien arts-assistenten met de driejarige opleiding starten.

De "Arts voor Verstandelijk Gehandicapten" (AVG) is uniek; geen enkel ander land biedt een vergelijkbaar medisch specialisme. Huisartsen in ons land worden in toenemende mate geconfronteerd met verstandelijk gehandicapten. Mogelijk komt dat door de ontmanteling van de instituten. De huisartsen blijken onvoldoende kennis en ervaring te hebben met deze groep. Daarnaast wordt de zorg als intensief en tijdrovend ervaren. Dit resulteerde uiteindelijk in voldoende draagvlak voor de erkenning dat medische zorg voor verstandelijk gehandicapten aparte kennis en vaardigheden vraagt.

Verbetering zorg
Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Artsen in de Zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, NVAZ ziet in deze erkenning van de AVG als medisch specialist een belangrijke stimulans voor verbetering van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap. De universitaire verankering van dit specialisme geeft garanties voor de continuïteit en uitbreiding van wetenschappelijk onderzoek naar de specifieke problemen van deze groep mensen.

Consulent
In de nabije toekomst is de AVG als consulent beschikbaar voor huisartsen en andere specialisten. Daarnaast zal de AVG als behandelaar kunnen blijven optreden voor verstandelijk gehandicapten met complexe, met de handicap samenhangende, problemen. Uiteraard met de nodige samenwerking met andere deskundigen in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap, zoals paramedici, psychologen en orthopedagogen. De AVG zal de maatschappelijke deelname van mensen met een verstandelijke handicap positief kunnen beïnvloeden.
Leerstoel
De (vervolg)opleiding die men na het artsexamen kan volgen, duurt evenals de huisartsenopleiding drie jaar. Gedurende deze periode zijn arts-assistenten in dienst van een instelling voor verstandelijk gehandicapten die ook zorg draagt voor de interne begeleiding. Aan de Erasmus Universiteit is naast de opleiding AVG de leerstoel "Medische zorg voor mensen met een verstandelijke handicap" ingesteld. Instellingen die in aanmerking willen komen voor een opleidingsplaats, dienen zich aan te melden bij de Huisarts en Verpleeghuisarts Registratie Commissie, HVRC. Afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen geeft de HVRC de formele erkenning voor de opleidingsplaats en registratie op voorwaarde dat de visitatiecommissie van de universiteit een positieve uitspraak doet.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Federatie als heuse keuze

© copyright LAD 2000 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie