Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juli demonstratiemaand in Maritiem Buitenmuseum

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

MARITIEM BUITENMUSEUM
LEUVEHAVEN 50-72
ROTTERDAM

Juli is demonstratiemaand in het Maritiem Buitenmuseum.

In de maand juli zijn er iedere zondagmiddag vanaf 12.00 uur volop demonstraties in het Maritiem Buitenmuseum aan de Leuvehaven. De toegang is gratis.


9 juli: De Graanelevator 19 is onder stoom en geeft een authentieke demonstratie graanoverslag. Vanaf de museumsteiger en òp de elevator is het spektakel te bekijken. In het ruim van de Jantina wordt het graan aangevoerd, waarna de 'veter', met behulp van grote zuigslangen het graan dertig meter omhoog voert. Bovenin wordt het gewogen in een grote weegschaal, voordat het graan in de ernaast gelegen Zuid-Hollandse aak 'Alles heeft een tijd' wordt gestort.


16 juli: Motorenstraatje. Alle bekende scheepsmotoren, zoals Junker, Deutz, Industrie en Bolnes staan op de kade van de Leuvehaven. Luister naar de spreekstalmeester en kom alles te weten over de geschiedenis van de motoren. Een speciale 'klusmotor' staat gereed om uit elkaar gehaald te worden en aan het einde van de dag is deze weer in werking…


23 juli: Smeden en klinken. Smeden en klinken zijn belangrijke technieken in de scheepsbouw om metaal te bewerken. In de smederij laat de smid zien hoe klinknagels worden gemaakt. Bij het beurtschip de Voorwaarts worden de klinknagels gebruikt voor het 'klinken' van metale platen.

30 juli: Houtjes en touwtjes. Zonder goed touwwerk vaart geen schip de haven uit! Tuigen, zeil maken en hout bewerken zijn ambachten die in de vierde en laatste demonstratiedag centraal staan. De bezoekers mogen zelf de knopen leggen, het zeil hijsen en touw slaan. Voor kinderen ligt het diploma knopen binnen handbereik.
De restauratiewerkplaats van de timmerman staat voor iedereen open.
Ook deze zondagmiddagen vaart één van de stoomslepers voor een tocht over de rivier. Vaar mee! Vanaf 12.00 uur, ieder uur. Reserveren is aan te raden, maar niet noodzakelijk: 010 - 404 8072. Kaarten: ƒ10.-/ƒ5,- (kinderen).

Maritiem Buitenmuseum, Leuvehaven 50-72, Rotterdam Openingstijden: ma-vr 10.00-16.30 uur, za-zo 11.00-16.30 uur www.buitenmuseum.nl

Noot aan de redactie:
Verdere informatie over het museum:
Maritiem Buitenmuseum, Hanneke Ouwens, tel. (010) 404 80 72 Dit persbericht is verzonden op 4 juli 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie