Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Besluitenlijst B&W Oosterhout

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oosterhout


Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 4 juli 2000

Oosterhout zal ontwikkelingen spoorlijn Breda-Tilburg kritisch volgen

Het Oosterhoutse college van b. en w. zal kritisch de vinger aan de pols houden bij de plannen die Rijkswaterstaat gaat ontwikkelen voor het goederenvervoer over spoor in Zuid-Nederland. Dat blijkt uit de reactie van het college van b. en w. op de verkenningsstudie "Goederenvervoer Zuid-Nederland" van Rijkswaterstaat. Die studie moet antwoord geven op de vraag waar op middellange en lange termijn capaciteitsproblemen worden verwacht bij de afwikkeling van het reizigers- en goederenvervoer in Zuid-Nederland. Ook moeten voor die knelpunten oplossingsrichtingen worden aangeven. Op grond van die verkenning zal de minister van Verkeer en Waterstaat besluiten of nader onderzoek gewenst is.

Voor het Oosterhoutse gemeentebestuur zijn er twee redenen de verkenningsstudie met meer dan normale belangstelling te volgen. Allereerst is er de positie van het kerkdorp Dorst. Een verdere belasting van de goederenspoorlijn Rotterdam/Roosendaal-Venlo heeft gevolgen voor het kerkdorp (geluidsoverlast en externe veiligheid). Het oplossen van de knelpunten door een spoorverdubbeling op de Brabantroute zal eveneens gevolgen voor het kerkdorp hebben. Het college spreekt in de brief naar Rijkswaterstaat zijn bezorgdheid uit over de gevolgen die de extra belasting van de spoorlijn heeft voor het woonmilieu in Dorst en de veiligheidsrisicos.

Met name om de huidige veiligheidsrisicos in beeld te brengen, vragen b. en w. Rijkswaterstaat tevens cijfers aan te leveren over het huidige gebruik van de spoorlijn. Het college doet dat mede op verzoek van de Dorstse gemeenschap, die in het onlangs gehouden bestuurlijk overleg aandacht gevraagd heeft voor deze problematiek.

Daarnaast zou de studie wel eens kunnen leiden tot een hergroepering van vervoersstromen ter ontlasting van (een deel van) de Brabantroute. Dat zou kunnen door de aanleg van een nieuwe spoorverbinding Breda-Oosterhout-Utrecht. Het CDA-Kamerlid Leers heeft al gesuggereerd de noord-zuidtak van de Betuweroute langs Oosterhout te leiden, over een nieuw te vormen tracé Breda-Utrecht.

Bezwaren ongegrond tegen intrekken vaste reiskostenvergoeding Wvg

Burgemeester en wethouders hebben de bezwaren ongegrond verklaard die veertig inwoners van Oosterhout hadden ingediend tegen het intrekken van de vaste reiskostenvergoeding volgens de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Het college heeft hiertoe besloten, omdat alle Wvg-gerechtigden al tegen gereduceerd tarief gebruik kunnen maken van de deeltaxi. De vaste reiskostenvergoeding is daarmee dubbelop, aldus het college. Alleen in bijzondere gevallen zal de reiskostenvergoeding gehandhaafd blijven. Om de overgang niet al te abrupt te maken, is bovendien gekozen voor een afbouwregeling, waarbij de forfaitaire reiskostenvergoeding in drie termijnen wordt verminderd tot nul met ingang van 1 september 2000.

Met het besluit de bezwaren ongegrond te verklaren, leggen b. en w. een advies van de Adviescommissie sociale zekerheid naast zich neer. De commissie is namelijk van mening dat de gemeente onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat aan individuele Wvg-gerechtigden in het verleden een reiskostenvergoeding is verstrekt over een periode tot na 1 september 2000. Die eerdere beschikking strookt dus niet met het voornemen de reiskostenvergoeding binnen negen maanden af te bouwen. Met die complicatie hadden b. en w. op zijn minst rekening moeten houden bij de voorbereiding van het besluit. Nu ze dat niet gedaan hebben, is het besluit op een onzorgvuldige wijze tot stand gekomen, vindt de commissie.

Burgemeester en wethouders zijn dat niet met de Adviescommissie eens. Zij wijzen op jurisprudentie van de Centrale Raad voor Beroep (CRvB), waaruit blijkt dat gemeenten hun zorgplicht voldoende waarmaken als ze zorgen voor een regionaal collectief vervoerssysteem als de deeltaxi. Bovenregionaal vervoer, waarvoor de reiskostenvergoeding met name bedoeld was, hoort daar niet bij. Bovendien, aldus b. en w., is er inmiddels een landelijk bovenregionaal vervoerssysteem (Traxx).

Volgens het college staat het de gemeente dus vrij de vaste reiskostenvergoeding niet verder te verstrekken. Vanuit het oogpunt van rechtszekerheid en zorgvuldigheid hebben b. en w. nu juist een overgangsregeling geformuleerd. Dat die overgangsregeling korter van duur is dan de periode waarvoor eerder een beschikking is afgegeven, betekent volgens b. en w. niet per definitie dat er sprake is van een onzorgvuldig besluit om de reiskostenvergoeding in fasen te beëindigen

Het college van b. en w. zal de raadscommissie Sociale Zorg en Buurtbeheer over zijn besluit informeren.

B. en w. geven vergunning af voor vellen drie kastanjebomen Slotpark

Het college van b. en w. ziet zich genoodzaakt een velvergunning af te geven voor het vellen van drie monumentale kastanjebomen langs de Kastanjedreef in het Slotpark. De kwaliteit van twee bomen is zo sterk achteruitgegaan, dat het risico bestaat dat ze in een stevige storm het loodje zullen leggen. Dat gebeurde al met de kastanjeboom die tijdens de storm van 28 mei omwoei en waarvoor om juridische redenen achteraf ook een velvergunning moet worden geven. Het omwaaien van de boom was voor de bewoners van het appartementencomplex in het slotpark reden bij de gemeente te informeren naar de kwaliteit van de kastanjebomen.

Onderzoek van de gemeente heeft uitgewezen dat drie kastanjebomen om veiligheidsredenen het veld zullen moeten ruimen. De uitkomst hiervan wordt bevestigd door een eerdere rapportage van de Nationale Bomenbank. Omdat er sprake is van acuut gevaar, hebben b. en w. besloten direct tot rooien over te gaan. Dat betekent dat wordt afgeweken van de bepaling in de Algemeen plaatselijke verodening dat, na het afgeven van de vergunning, zes weken gewacht moet worden om te kijken of bezwaren worden ingediend.

Het vellen van de drie bomen betekent uiteraard een aantasting van de groenstructuur in het Slotpark. Het college zal daarom een plan laten opstellen dat ertoe moet leiden dat die groenstructuur wordt hersteld. Bij de voorbereiding van de begroting 2001 zullen burgemeester en wethouders onderzoeken of hiervoor in het investeringsplan 2001-2005 geld vrijgemaakt kan worden.

Gemeente ziet tot uiterlijk 31 mei 2001 af van ontruiming pand Vrachelsestraat

De gemeente Oosterhout ziet tot uiterlijk 31 mei 2001 af van ontruiming onder dwang van het perceel Vrachelsestraat 25. Tot die tijd heeft de eigenaar, de heer Swagemakers, de gelegenheid te zoeken naar alternatieve huisvesting voor de daar gevestigde manege.

Met die schikking in het geding met Swagemakers is het Oosterhoutse college van b. en w. akkoord gegaan. Swagemakers en de gemeente Oosterhout troffen zich 22 juni voor de Bredase rechtbank, waarbij Swagemakers gedwongen ontruiming van het perceel probeerde te voorkomen.

Omdat nu de uiterste datum van ontruiming bekend is, hebben b. en w. besloten alvast te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden tot sloop van de woning en de bijbehorende opstallen.

Nieuwjaarsrevue kan Bussel huren tegen amateurtarief

De Oosterhoutse nieuwjaarsrevue kan voor de repetities en uitvoeringen cultureel centrum De Bussel huren tegen het - lage - amateurtarief. Het college van b. en w. heeft hiertoe besloten. Belangrijkste reden is dat voorbereiding en uitvoering van de nieuwjaarsrevue kan worden vergeleken met een productie van een normale amateurvereniging. De audities kunnen - gezien de tijd van het seizoen - gratis in De Bussel plaatsvinden.

Oosterhout, 6 juli 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...