Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie blij met etikettering rundvlees

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Consumentenvertrouwen krijgt extra steun dankzij bijkomende informatie op etiket (06/07/00)

Het Europees Parlement heeft vandaag in tweede lezing een aangescherpte verordening goedgekeurd over de verplichte etikettering van rundsvlees. Daarmee nam het parlement een andere houding aan dan de Raad van Ministers. Een meerderheid van de parlementsleden stemde wel de vermelding weg van de diercategorie op het etiket. VU&ID-volksvertegenwoordiger Bart Staes betreurt deze beslissing, maar is toch tevreden met de uiteindelijke verordening. De bijkomende informatie op het etiket kan het consumentenvertrouwen in het rundsvlees herstellen.

De vermelding van de diercategorie werd geschrapt met een amendement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad van Ministers. Hierdoor zal de consument niet weten hoe oud en van welk geslacht het rund was bij verwerking in de slachterij. Hoewel de beslissing geen effect heeft op de traceerbaarbeid van het rundsvlees en de voedselveiligheid, is het volgens Staes betreurenswaardig dat een parlementaire meerderheid zich heeft verzet tegen deze consumentvriendelijke maatregel.

Het europarlementslid toonde zich wel tevreden over het globale resultaat. "Nu de krijtlijnen zijn getrokken, is het aan de betrokkenen om een strikte en efficiënte toepassing van de verordening te waarborgen met het oog op voedselveiligheid. Meteen krijgt ook het herstel van het consumentenvertrouwen in rundsvlees een duwtje in de rug," aldus nog Staes. Hij hoopt dan ook dat de laatste overlegronde tussen Parlement en Raad ertoe zal leiden dat de verordening van kracht wordt op de vooropgestelde startdatum, met name 1 september.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie