Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: proces achter exposure in vivo therapie

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit GroningenHet proces achter exposure in vivo therapie blootgelegd

Paniekstoornis en agorafobie, ook bekend als pleinvrees, kunnen effectief behandeld worden met behulp van de zogenaamde exposure in vivo therapie. Bij deze therapie worden patiënten blootgesteld aan die situaties die juist de angst oproepen. Ondanks het relatieve succes van deze therapie profiteert een aanzienlijk deel van de patiënten (30%) niet of onvoldoende van de behandeling of keren de klachten na beëindiging van de behandeling terug. Wiljo van Hout onderzocht welke processen een rol spelen in een effectieve exposure in vivo behandeling, met als uiteindelijk doel het vinden van factoren die maken dat de ene patiënt beter reageert op de therapie dan de andere. In haar promotieonderzoek onderzocht zij vooral de cognitieve processen die spelen binnen een exposure in vivo behandeling bij een groep patiënten met paniekstoornis en agorafobie.

Essentieel in het onderzoek naar angstreductie zijn goede maten voor het registreren van de door de patiënt ervaren gevoelens van angst en de gedachten die door het hoofd gaan tijdens de angst. Naast het meten van subjectieve angst en hartslagfrequentie als indicatoren van de angstreactie bracht Van Hout de door de patiënt ervaren positieve en negatieve gedachten in kaart met behulp van een door haar en collega's ontwikkelde vragenlijst, de zogenaamde Agoraphobic Self-statements Questionnaire (ASQ). Zij constateert dat naast een afname van angstresponsen tijdens de behandeling, er ook cognitieve veranderingen plaatsvinden tijdens blootstelling aan de angst opwekkende situaties. Dit kan erop duiden dat het verstandig is om de blootstellingstherapie voort te zetten, niet alleen totdat de angstresponsen afnemen, maar ook totdat negatieve gedachten zijn verdwenen.

Mevrouw Van Hout (Eindhoven, 1964) studeerde gezondheidswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Limburg. Momenteel is zij als universitair docent verbonden aan de vakgroep Klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij ook haar promotieonderzoek verrichtte.

Datum en tijd

donderdag 6 juli 2000, 14.15 uur

Promovendus

mw. W.J.P.J. van Hout, tel. (050)363 76 09, fax (050)363 76 02, e-mail (w.j.p.j.van.hout@ppsw.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Cognitive processes during exposure in vivo therapy in agoraphobia

Promotor

prof.dr. P.M.G. Emmelkamp

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie