Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanknopingspunt beter effect bestraling en chemotherapie

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (rijnen@nki.nl)

Contactpersoon: Angela Rijnen (PR&Voorlichting)

Nieuw aanknopingspunt voor beter effect bestraling en chemot

Datum: 6-6-2000

Amsterdam, 6 juli 2000 ­ Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) hebben een nieuw mechanisme ontdekt waarmee kankercellen zich beschermen tegen de werking van bestraling en chemotherapie. Op basis van deze ontdekking, die op 7 juli wordt gepubliceerd in het tijdschrift Cell, kunnen nieuwe middelen worden ontwikkeld, die tumorcellen gevoeliger maken voor de bestaande chemo- en radiotherapeutische behandelingen van kanker.

Bestraling en chemotherapie zijn erop gericht kankercellen te doden door hun DNA te beschadigen. Als de beschadigde tumorcellen doorgaan met delen, zorgen ze er uiteindelijk zelf voor dat ze doodgaan (apoptose). De DNA-schade die bestraling en chemotherapie toebrengen, blijkt veelal niet alle tumorcellen te doden. Onderzoekers van de afdeling Moleculaire Carcinogenese van het NKI/AvL hebben aangetoond dat een plotselinge afbraak van het eiwit cycline D-1 daarbij een cruciale rol speelt. Cycline D-1 stimuleert de deling van cellen. Als gevolg van de DNA-schade die chemotherapie en bestraling toebrengen, wordt dat eiwit echter versneld afgebroken. De celdeling stopt en tumorcellen hebben dan gelegenheid hun DNA te repareren. Dat vermindert de kans dat de kankercellen doodgaan.

Medicament
De ontdekking van de snelle afbraak van cycline D-1 in tumoren na bestraling en chemotherapie biedt aanknopingspunten om te zoeken naar middelen die tumoren gevoeliger maken voor deze behandelingen. Als het lukt de afbraak van cycline D-1 in behandelde tumoren ongedaan te maken, dan krijgen de kwaadaardige cellen veel minder gelegenheid zich te herstellen.
P53
Het verschijnsel dat beschadigde tumorcellen tijdelijk stoppen met delen om hun DNA te repareren, is al langer bekend. Tot nu toe werd dat verschijnsel echter toegeschreven aan het bekende ‘kanker'eiwit p53. Dat eiwit zou binnen tien uur na toediening van de behandeling de celdeling stopzetten. Uit het NKI/AvL-onderzoek blijkt nu dat de plotselinge afname van cycline D-1 de celdeling direct stopzet. Is de DNA-reparatiefase eenmaal ingezet, dan houdt p53 deze nog urenlang in stand.
Nederlands Kanker Instituut/ Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Plesmanlaan 121

1066 CX

Amsterdam

Telefoon: 020-5122999reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie