Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gehandicaptenraad: onderzoek bejegening Italianen EK-finale

Datum nieuwsfeit: 06-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 6 juli 2000

Bejegening gehandicapte tifosi moet onderzocht worden

De bejegening van de gehandicapte Italiaanse voetbalfans tijdens de EK-finale moet betrokken worden in het onderzoek naar de misstanden in en rond het stadion afgelopen zondag. Dit eist de Gehandicaptenraad van de Nederlandse regering, die een nader onderzoek heeft gelast. Jan Troost, voorzitter van de Gehandicaptenraad, zal hierover in contact treden met staatssecretaris Vliegenthart van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Gehandicaptenraad vindt dat de bejegening van de gehandicapte tifosi door de stewards in het stadion onderzocht moet worden. De Italianen zeggen dat ze ruw behandeld zijn en dat de stewards hen hebben uitgescholden. Als dit inderdaad het geval is geweest, dan is dat een grote schande voor de organisatie en voor Nederland.

Het is een gegeven dat het stadion De Kuip in Rotterdam over vijftig voor rolstoel toegankelijke plaatsen beschikt. Eén op duizend, dat is niet veel. Maar het probleem in het huidige conflict is de vraag of de Italiaanse voetbalbond en de voetbalfans op de hoogte waren van het gegeven dat De Kuip vijftig toegankelijk plaatsen heeft en niet meer.

Al bij de ontvangst van de gehandicapte tifosi op luchthaven Rotterdam ging het mis. Wanneer een luchthaven niet over een slurf beschikt om mensen te ontvangen, dan moeten er andere voorzieningen zijn waarmee rolstoelgebruikers zelf het vliegtuig kunnen verlaten. Tillen van mensen is geen volwaardig alternatief.

Het conflict komt op het moment dat de Nederlandse regering zojuist een voorstel voor een Wet gelijke behandeling gehandicapten (WGBG) naar het parlement heeft gestuurd. In die nieuwe wet wordt onder meer vastgelegd dat gehandicapten op het gebied van sport en spel gelijke rechten moeten hebben. De Gehandicaptenraad spant zich al jaren in voor een dergelijke wetgeving. Alleen met een Wet gelijke behandeling gehandicapten zullen mensen met een handicap een gelijkwaardige plaats in de Nederlandse samenleving krijgen. De incidenten met de Italiaanse tifosi, op het vliegveld en in het stadion, vormen het zoveelste bewijs dat er snel wetgeving moet komen die mensen met een handicap gelijke kansen en rechten geeft.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie