Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda neemt maatregelen bij twee chemische wasserijen

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


BREDA NEEMT MAATREGELEN BIJ TWEE CHEMISCHE WASSERIJEN

Naar aanleiding van een landelijk onderzoek Ministerie van VROM

Gisteren is door de Inspectie Milieuhygiëne van het Ministerie van VROM bekend gemaakt dat bij twee wasserijen in Breda de uitstoot van Perchloorethyleen (PER) boven het maximaal toelaatbare risico ligt. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente Breda onmiddellijk maatregelen getroffen.

Daarnaast gaat de gemeente Breda acht andere chemische wasserijen (stomerijen) in Breda nader onderzoeken op de uitstoot van PER.

Aanleiding voor dit besluit zijn de resultaten van een onderzoek van de Inspectie Milieuhygiëne in 46 woningen naast of boven chemische wasserijen in Nederland die gebruik maken van het chemische reinigingsmiddel (PER).

De Inspectie Milieuhygiene heeft in maart van dit jaar twee wasserijen in Breda onderzocht op de naleving van een aantal bepalingen van het Besluit chemische wasserijen milieubeheer. Er is gekeken naar de voorgeschreven gasdichtheid van de scheidingswanden of plafonds. In de woningen boven en naast deze wasserijen is gekeken naar het voorkomen van PER in de lucht door een week lang in deze woningen metingen te verrichten. Uit het onderzoek blijkt dat beide wasserijen boven de maximaal toelaatbare uitstoot zitten. Het gaat om de stomerij Loekinette aan de Nieuwe Ginnekensestraat en de Ascot-stomerij aan het Brabantplein.

De omvang van de uitstoot aan de Nieuwe Ginnekenstraat was aanleiding deze stomerij buiten gebruik te stellen. De stomerij aan het Brabantplein zal uiterlijk per 1 oktober 2000 omgezet worden in een depot.

Bij een langdurige blootstelling aan een te hoge concentratie PER kunnen gezondheids-effecten optreden. Het gaat dan vooral om geringe invloeden op lever, nieren en het centrale zenuwstelsel. De ernst van de effecten is afhankelijk van de periode waarin men is blootgesteld aan PER en de concentratie van die stof. De medewerkers van de wasserijen en de bewoners boven en naast de betreffende panden zijn geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek.

In Breda zijn nog acht andere wasserijen die werken met het chemische reinigingsmiddel PER. De gemeente heeft besloten bij deze bedrijven op korte termijn onderzoek te doen naar de PER-concentraties in naast- of bovengelegen ruimten van derden. De resultaten van dit onderzoek worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Breda, 7 juli 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie