Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Hollandse Waterdagen

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT


11 mei 2000

Voorbereidingen Zuid-Hollandse Waterdagen in volle gang Ruim honderd activiteiten rond thema waterbeheersing

Over twee maanden vindt de eerste editie van de Zuid-Hollandse Waterdagen plaats. Tijdens dit nieuwe zomerevenement op 7, 8 en 9 juli kunnen volwassenen en kinderen
op diverse plaatsen in de provincie Zuid-Holland een kijkje nemen achter de schermen van de Zuid-Hollandse waterbeheersing. Alle activiteiten worden gepresenteerd in één programmamagazine, dat eind juni verschijnt.
De provincie Zuid-Holland is een waterprovincie bij uitstek. Overal zijn rivieren, meren, grachten, sloten, plassen en kanalen. De historische strijd tegen het water is legendarisch. Zonder sluizen, bruggen, gemalen en waterkeringen zou de provincie een ontoegankelijke, onbewoonbare moerasdelta zijn. Vier waterstromen komen hier samen: smelt- en bronwater via de grote rivieren, water uit de polder, hemelwater en zeewater. Dankzij de techniek van waterbeheersing blijven onze voeten droog!

Water als vriend
Veranderende inzichten op het gebied van waterbeheersing zijn momenteel actueel. Was sinds de watersnoodramp van 1953 de aandacht vooral gericht op de technologische beheersing van het water, de laatste jaren is er ook weer belangstelling voor de ecologische gevolgen daarvan en het herstel van natuurlijke landschappen. Eeuwenlang hebben de waterschappen de strijd geleverd tegen het water. Met dijken, keringen en gemalen moest de oude vijand in toom worden gehouden. Voor het eerst dringt nu het besef door dat het soms noodzakelijk is om het water zijn eigen gang te laten gaan, het liefst op een milieuvriendelijke manier. Water als vriend in plaats van een vijand die overwonnen moet worden. Die nieuwe denkbeelden over waterbeheersing zijn voor de meeste mensen nog onbekend. De Zuid-Hollandse Waterdagen brengen op een laagdrempelige, originele manier de betekenis van water, het proces van waterbeheersing en de recente ontwikkelingen op dit gebied onder de aandacht van een breed publiek.

Invalshoeken
De provincie Zuid-Holland heeft opdracht gegeven aan Kunstgebouw, het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme en het Erfgoedhuis om de Zuid-Hollandse Waterdagen te organiseren. Zo zijn verschillende invalshoeken ontstaan: cultuur, recreatie en educatie. Daarnaast organiseren ruim honderd participanten in het Waterdagenweekend een activiteit of een evenement. Alle activiteiten hebben op één of andere manier te maken met water, waterhuishouding of waterbeheersing. Sommige projecten bestonden al, andere activiteiten zijn voor dit eerste jaar opgezet. De intentie bestaat om bij de volgende edities van de Waterdagen meer nieuwe evenementen te organiseren. Het project kan binnen een aantal jaar uitgroeien tot een brede publieksmanifestatie met landelijke uitstraling.

Opening Zuid-Hollandse Waterdagen
De Zuid-Hollandse Waterdagen worden op vrijdag 7 juli officieel geopend door Gedeputeerde Marcel Vissers tijdens de feestelijke afsluiting van het baggerproject Rottemeren. Sinds de zomer van 1998 worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de Rotte, de Rottemeren en het Toevoerkanaal. De Rotte en de Rottemeren zijn vanaf Moerkapelle tot aan Rotterdam Noord grotendeels op een diepte gebracht van 1.75 m. Het toevoerkanaal is gemiddeld 2.65 m geworden. In totaal is zo'n 400.000 m³ bagger/puin verwijderd. Het baggeren was noodzakelijk omdat de wateren in de loop der jaren dichtgeslibd waren. Op vrijdagmiddag 7 juli kan iedereen gratis aan boord stappen van de Croosboot. Ter gelegenheid van de Waterdagen vaart de Croosboot het gehele weekend een route in het Rottemerengebied met onderweg speciale attracties.
Programmamagazine
Alle activiteiten die in het weekend van 7, 8 en 9 juli plaatsvinden worden in een speciaal programmamagazine gepresenteerd, een kleurrijk A5-boekje dat gemakkelijk mee te nemen is. Hierin vindt u agendagegevens van alle activiteiten die tijdens de Zuid-Hollandse Waterdagen plaatsvinden. Daarnaast staan er diverse achtergrondartikelen in over het thema waterbeheersing die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belichten. Ook zijn er speciale kinderpagina's met kleurplaten en raadsels. Het programmamagazine is vanaf 27 juni verkrijgbaar bij alle vestigingen van Albert Heijn in Zuid-Holland. Ook liggen exemplaren bij de VVV's, bibliotheken en gemeentehuizen in Zuid-Holland en uiteraard bij alle participanten en deelnemende locaties. Prijs: GRATIS!
De Watervriend
Voor de Zuid-Hollandse Waterdagen is een speciaal beeldmerk ontworpen. Deze 'Watervriend' zal op diverse promotie-uitingen te zien zijn, zoals het programmamagazine, vlaggen, affiches en advertenties. Hij wijst het publiek tijdens de Waterdagen de weg langs de verschillende activiteiten. De Watervriend kan fietsen, zwemmen, varen en wandelen. Op de website www.waterdagen.nl zal vanaf eind mei de Watervriend gepresenteerd worden.
Een greep uit het programma
Onder de titel 'Schutten en Malen' wordt in de regio Gouda en omgeving een groot aantal waterstaatkundige werken, bruggen, sluizen, gemalen en molens opengesteld voor publiek. Tijdens rondleidingen kan men een kijkje nemen in de keuken van deze 'levende kunstwerken'. Hoe werkt nu zo'n gemaal? Wat doet een afvalwaterzuiveringsinstallatie precies? Hoe zit het met de waterstanden? Wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? Belangstellenden kunnen gebruik maken van speciale fiets- en vaarroutes. Met 'Verhalen Betrapt langs de Hollandsche IJssel' kan het publiek een bijzondere fietstocht maken die voert vanaf Gouda langs de Hollandsche IJssel naar Capelle aan den IJssel en via de andere oever weer terug. Op twaalf locaties langs de route kunnen de fietsers afstappen om te luisteren naar dichters en schrijvers die speciaal voor die plaats een verhaal of gedicht hebben geschreven.
Groenservice Zuid-Holland reist met de Groene Tour door Zuid-Holland, met een mix van zang, straattheater en spel onder het motto 'Recreatie in Zuid-Holland is ...buiten in binnenland'. Op 9 juli vinden in het kader van de Waterdagen speciale activiteiten plaats, waaronder Dirk Scheele met zijn Liedjesspeeltuin, Miss Maas en een spelinstuif.
In het Droogdok in Hellevoetsluis wordt op 8 juli een bijzondere openlucht theatervoorstelling gegeven.
Vaartochten in de Hollandse Biesbosch worden tijdens de Waterdagen begeleid door een gids die verhalen vertelt over waterbeheersing. Initiatiefgroep Natuurbeheer Delft organiseert stadsecologische fietstochten waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan de ecosystemen van stad en stadsrand. Bijzonder is de vorm van 'velddiscussies': bij de verschillende objecten gaan de fietsers in discussie over wat op die plek aan de hand is. Het Gorcums Museum houdt een tentoonstelling 'Het water bedwongen' over de watersnoodramp van 1953. Verschilende objecten, foto's en documenten zijn tentoongesteld.
Het Voetverenproject in de omgeving van Dordrecht is een podium voor muziek en theater, met medewerking van diverse koren en orkesten. Ook zijn op diverse bruggen gedichten te lezen van allochtone kinderen in het kader van het poëzieproject BRUGgedicht.

De Kunst van Scheppend Water
De Zuid-Hollandse Waterdagen maken deel uit van 'De Kunst van Scheppend Water'. Dit project is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Na de Cultuursteden (1994-1998) en Cultuurregio (1999) is in 2000 de provincie Zuid-Holland Cultuurprovincie. 'De Kunst van Scheppend Water' vindt plaats van april tot en met oktober 2000 en bestaat uit drie hoofdevenementen, die elk op een andere manier de combinatie van water, kunst en kunstmatigheid weerspiegelen: de theatervoorstelling PENS, die onlangs in première is gegaan in een oude bollenschuur in Sassenheim; het publieksevenement de Zuid-Hollandse Waterdagen en het architectuurproject Amfibisch Wonen, waarvan de prijswinnaars van de ontwerpwedstrijd op internet onlangs bekend zijn gemaakt. De resultaten van deze wedstrijd worden gepresenteerd in een tentoonstelling in Kinderdijk in oktober 2000.

De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000, is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, N.V. Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Dit cultuurevenement wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.

Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie