Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuid-Hollandse Waterdagen

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT


11 mei 2000

Voorbereidingen Zuid-Hollandse Waterdagen in volle gang Ruim honderd activiteiten rond thema waterbeheersing

Over twee maanden vindt de eerste editie van de Zuid-Hollandse Waterdagen plaats. Tijdens dit nieuwe zomerevenement op 7, 8 en 9 juli kunnen volwassenen en kinderen
op diverse plaatsen in de provincie Zuid-Holland een kijkje nemen achter de schermen van de Zuid-Hollandse waterbeheersing. Alle activiteiten worden gepresenteerd in één programmamagazine, dat eind juni verschijnt.
De provincie Zuid-Holland is een waterprovincie bij uitstek. Overal zijn rivieren, meren, grachten, sloten, plassen en kanalen. De historische strijd tegen het water is legendarisch. Zonder sluizen, bruggen, gemalen en waterkeringen zou de provincie een ontoegankelijke, onbewoonbare moerasdelta zijn. Vier waterstromen komen hier samen: smelt- en bronwater via de grote rivieren, water uit de polder, hemelwater en zeewater. Dankzij de techniek van waterbeheersing blijven onze voeten droog!

Water als vriend
Veranderende inzichten op het gebied van waterbeheersing zijn momenteel actueel. Was sinds de watersnoodramp van 1953 de aandacht vooral gericht op de technologische beheersing van het water, de laatste jaren is er ook weer belangstelling voor de ecologische gevolgen daarvan en het herstel van natuurlijke landschappen. Eeuwenlang hebben de waterschappen de strijd geleverd tegen het water. Met dijken, keringen en gemalen moest de oude vijand in toom worden gehouden. Voor het eerst dringt nu het besef door dat het soms noodzakelijk is om het water zijn eigen gang te laten gaan, het liefst op een milieuvriendelijke manier. Water als vriend in plaats van een vijand die overwonnen moet worden. Die nieuwe denkbeelden over waterbeheersing zijn voor de meeste mensen nog onbekend. De Zuid-Hollandse Waterdagen brengen op een laagdrempelige, originele manier de betekenis van water, het proces van waterbeheersing en de recente ontwikkelingen op dit gebied onder de aandacht van een breed publiek.

Invalshoeken
De provincie Zuid-Holland heeft opdracht gegeven aan Kunstgebouw, het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme en het Erfgoedhuis om de Zuid-Hollandse Waterdagen te organiseren. Zo zijn verschillende invalshoeken ontstaan: cultuur, recreatie en educatie. Daarnaast organiseren ruim honderd participanten in het Waterdagenweekend een activiteit of een evenement. Alle activiteiten hebben op één of andere manier te maken met water, waterhuishouding of waterbeheersing. Sommige projecten bestonden al, andere activiteiten zijn voor dit eerste jaar opgezet. De intentie bestaat om bij de volgende edities van de Waterdagen meer nieuwe evenementen te organiseren. Het project kan binnen een aantal jaar uitgroeien tot een brede publieksmanifestatie met landelijke uitstraling.

Opening Zuid-Hollandse Waterdagen
De Zuid-Hollandse Waterdagen worden op vrijdag 7 juli officieel geopend door Gedeputeerde Marcel Vissers tijdens de feestelijke afsluiting van het baggerproject Rottemeren. Sinds de zomer van 1998 worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de Rotte, de Rottemeren en het Toevoerkanaal. De Rotte en de Rottemeren zijn vanaf Moerkapelle tot aan Rotterdam Noord grotendeels op een diepte gebracht van 1.75 m. Het toevoerkanaal is gemiddeld 2.65 m geworden. In totaal is zo'n 400.000 m³ bagger/puin verwijderd. Het baggeren was noodzakelijk omdat de wateren in de loop der jaren dichtgeslibd waren. Op vrijdagmiddag 7 juli kan iedereen gratis aan boord stappen van de Croosboot. Ter gelegenheid van de Waterdagen vaart de Croosboot het gehele weekend een route in het Rottemerengebied met onderweg speciale attracties.
Programmamagazine
Alle activiteiten die in het weekend van 7, 8 en 9 juli plaatsvinden worden in een speciaal programmamagazine gepresenteerd, een kleurrijk A5-boekje dat gemakkelijk mee te nemen is. Hierin vindt u agendagegevens van alle activiteiten die tijdens de Zuid-Hollandse Waterdagen plaatsvinden. Daarnaast staan er diverse achtergrondartikelen in over het thema waterbeheersing die het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belichten. Ook zijn er speciale kinderpagina's met kleurplaten en raadsels. Het programmamagazine is vanaf 27 juni verkrijgbaar bij alle vestigingen van Albert Heijn in Zuid-Holland. Ook liggen exemplaren bij de VVV's, bibliotheken en gemeentehuizen in Zuid-Holland en uiteraard bij alle participanten en deelnemende locaties. Prijs: GRATIS!
De Watervriend
Voor de Zuid-Hollandse Waterdagen is een speciaal beeldmerk ontworpen. Deze 'Watervriend' zal op diverse promotie-uitingen te zien zijn, zoals het programmamagazine, vlaggen, affiches en advertenties. Hij wijst het publiek tijdens de Waterdagen de weg langs de verschillende activiteiten. De Watervriend kan fietsen, zwemmen, varen en wandelen. Op de website www.waterdagen.nl zal vanaf eind mei de Watervriend gepresenteerd worden.
Een greep uit het programma
Onder de titel 'Schutten en Malen' wordt in de regio Gouda en omgeving een groot aantal waterstaatkundige werken, bruggen, sluizen, gemalen en molens opengesteld voor publiek. Tijdens rondleidingen kan men een kijkje nemen in de keuken van deze 'levende kunstwerken'. Hoe werkt nu zo'n gemaal? Wat doet een afvalwaterzuiveringsinstallatie precies? Hoe zit het met de waterstanden? Wat heeft dat voor gevolgen voor de natuur? Belangstellenden kunnen gebruik maken van speciale fiets- en vaarroutes. Met 'Verhalen Betrapt langs de Hollandsche IJssel' kan het publiek een bijzondere fietstocht maken die voert vanaf Gouda langs de Hollandsche IJssel naar Capelle aan den IJssel en via de andere oever weer terug. Op twaalf locaties langs de route kunnen de fietsers afstappen om te luisteren naar dichters en schrijvers die speciaal voor die plaats een verhaal of gedicht hebben geschreven.
Groenservice Zuid-Holland reist met de Groene Tour door Zuid-Holland, met een mix van zang, straattheater en spel onder het motto 'Recreatie in Zuid-Holland is ...buiten in binnenland'. Op 9 juli vinden in het kader van de Waterdagen speciale activiteiten plaats, waaronder Dirk Scheele met zijn Liedjesspeeltuin, Miss Maas en een spelinstuif.
In het Droogdok in Hellevoetsluis wordt op 8 juli een bijzondere openlucht theatervoorstelling gegeven.
Vaartochten in de Hollandse Biesbosch worden tijdens de Waterdagen begeleid door een gids die verhalen vertelt over waterbeheersing. Initiatiefgroep Natuurbeheer Delft organiseert stadsecologische fietstochten waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan de ecosystemen van stad en stadsrand. Bijzonder is de vorm van 'velddiscussies': bij de verschillende objecten gaan de fietsers in discussie over wat op die plek aan de hand is. Het Gorcums Museum houdt een tentoonstelling 'Het water bedwongen' over de watersnoodramp van 1953. Verschilende objecten, foto's en documenten zijn tentoongesteld.
Het Voetverenproject in de omgeving van Dordrecht is een podium voor muziek en theater, met medewerking van diverse koren en orkesten. Ook zijn op diverse bruggen gedichten te lezen van allochtone kinderen in het kader van het poëzieproject BRUGgedicht.

De Kunst van Scheppend Water
De Zuid-Hollandse Waterdagen maken deel uit van 'De Kunst van Scheppend Water'. Dit project is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Na de Cultuursteden (1994-1998) en Cultuurregio (1999) is in 2000 de provincie Zuid-Holland Cultuurprovincie. 'De Kunst van Scheppend Water' vindt plaats van april tot en met oktober 2000 en bestaat uit drie hoofdevenementen, die elk op een andere manier de combinatie van water, kunst en kunstmatigheid weerspiegelen: de theatervoorstelling PENS, die onlangs in première is gegaan in een oude bollenschuur in Sassenheim; het publieksevenement de Zuid-Hollandse Waterdagen en het architectuurproject Amfibisch Wonen, waarvan de prijswinnaars van de ontwerpwedstrijd op internet onlangs bekend zijn gemaakt. De resultaten van deze wedstrijd worden gepresenteerd in een tentoonstelling in Kinderdijk in oktober 2000.

De Kunst van Scheppend Water, Zuid-Holland Cultuurprovincie 2000, is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, N.V. Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Dit cultuurevenement wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Kunstgebouw, stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland.

Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...