Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wessanen neemt Europees marktleider natural foods over

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Wessanen meldt acquisitie van Europees marktleider in natural foods

De Concerndirectie van Koninklijke Wessanen nv deelt mede gisteren overeenstemming te hebben bereikt met groot-aandeelhouders van de Franse Distriborg Groep, waarbij 51% van de aandelen Distriborg wordt gekocht tegen een prijs van Eur 77 per aandeel. Wessanen is voornemens om voor dezelfde prijs een bod uit te brengen op de overige aandelen, die genoteerd zijn aan de "second
marché" van de Parijse effectenbeurs. De totale koopprijs van 100% van de aandelen zal Eur 115 miljoen bedragen. Wessanen neemt eveneens Eur 35 miljoen aan schulden van Distriborg over.

Met naar verwachting een omzet van Eur 250 miljoen in 2000 is Distriborg Europees marktleider op het gebied van natural en specialty foods¹. De producten van Distriborg worden zowel aan supermarkten als aan natuurvoedingswinkels verkocht. Door deze acquisitie verwerft Wessanen een vooraanstaande positie in een van de snelst groeiende segmenten van de voedingsmiddelen industrie in Europa. Het sluit volledig aan bij het streven van de onderneming om wereldwijd een belangrijke speler te worden in natural en specialty foods. Wessanen is in dit marktsegment al vertegenwoordigd door haar dochteronderneming Tree of Life, marktleider in de Verenigde Staten met in 2000 een verwachte jaaromzet van Eur
1,8 miljard.
De activiteiten van Distriborg en Tree of Life sluiten perfect op elkaar aan zowel door de complementariteit van de markten als de combinatiemogelijkheden van hun marketing en distributie ervaring op het gebied van natural en specialty foods.

Deze acquisitie zal met ingang van augustus worden geconsolideerd en naar verwachting direct een bescheiden bijdrage aan Wessanen's winst per aandeel leveren.
Verwacht wordt dat de transactie in oktober kan worden afgerond. Wessanen zal deze acquisitie financieren uit de beschikbare kredietfaciliteiten.
In de groeistrategie van Wessanen wordt prioriteit gegeven aan de uitbreiding van de natural en specialty foods activiteiten, die wereldwijd een belangrijke en - door haar snelle groei - aantrekkelijke niche vormen in de voedingsmiddelen markt. Wij zijn er van overtuigd, dat de consumententrends, die wijzen op meer aandacht voor gezondheid en welzijn, alsmede de grote vraag naar op het individu toegespitste producten, geweldige kansen bieden op het realiseren van hogere toegevoegde waarde.

Concerndirectie
Koninklijke Wessanen nv

Nadere informatie voor de pers
A.C. Kwak, tel. 020-5479410

¹ Natural foods omvatten ondermeer reform- en biologische producten, vitaminesupplementen en kruiden. Onder specialty foods worden delicatessen en etnische voedingsmiddelen uit de hele wereld begrepen.

Achtergrond informatie


1- Strategische overwegingen
Na met Tree of Life een nationaal distributie netwerk in de Verenigde Staten te hebben opgezet, richtte Wessanen zich op Europa als een logische volgende stap gezien de snelle groei van de natural en specialty foods markt alsmede het grote aantal kleine spelers op deze markt in Europa.
Als marktleider in natural en specialty foods in Europa biedt Distriborg Wessanen het platform bij uitstek om haar verdere internationale expansie in dit segment vorm te geven.

Tree of Life en Distriborg sluiten uitstekend op elkaar aan, omdat zij dezelfde groep gezondheidsbewuste consumenten bedienen in twee omvangrijke en complementaire markten. Dit biedt mogelijkheden op de volgende gebieden:
· de mogelijkheid om een Pan-Amerikaans en Pan-Europees distributienetwerk aan te bieden voor eigen merkproducten en merken van derden,
· de uitwisseling van consumenten- en product knowhow,
· het benutten van de specifieke merken expertise van Distriborg en
· de gelegenheid gebruik te maken van de logistieke expertise van Tree of Life.


2- Financiering
De aandelen van Distriborg waren niet wijd verspreid. De huidige algemeen directeur, de heer R. Pelen, en verwante partijen controlleerden 51%. De overige aandelen zijn genoteerd aan de "second marché" van de Parijse effectenbeurs. Er is overeenstemming bereikt om 51% van de aandelen te verwerven en op korte termijn zal met inachtneming van de Franse beursregels een bod worden gedaan op de overige aandelen tegen dezelfde prijs van Eur 77 per aandeel. Eur 77 per aandeel betekent een premie van circa 60% vergeleken met de slotkoers van het overigens weinig verhandelde Distriborg op 5 juli. Wij streven ernaar de totale transactie omstreeks october 2000 af te kunnen ronden. De als gevolg van het financieren van deze acquisitie toegenomen schuld zal leiden tot een toename van de verhouding tussen vreemd en eigen vemogen (debt to equity ratio) tot ongeveer 1.4 en zal een licht negatief effect hebben op de rentedekking van Wessanen.
Ervan uitgaande dat het bedrijf voor 100% wordt overgenomen, heeft de acquisitie van Distriborg een goodwill van Eur 115 miljoen tot gevolg, welke overeenkomstig Wessanen's waarderingsgrondslagen ten laste van het eigen vermogen zal worden gebracht.


3- Profiel van Koninklijke Wessanen nv
Koninklijke Wessanen nv is een in Nederland gevestigd multinationaal voedingsmiddelenconcern, actief in de Verenigde Staten, Europa en Azië, met Eur
3 miljard omzet in 1999. 75% van de omzet komt uit de Verenigde Staten middels de natural en specialty foods groep, Tree of Life, en de zuivelgroep, Marigold Foods, Crowley Foods en American Beverage Corporation. In Europa is het bedrijf actief in kaas, ontbijtgranen en convenience food. De belangrijkste bedrijven zijn Leerdammer Company, Dailycer en Beckers.

De gewone aandelen van Wessanen zijn genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Londen, Duitsland en Zwitserland en worden in de Verenigde Staten als ADR's verhandeld.


4- Distriborg
Met een verwachte omzet in 2000 van Eur 250 miljoen is Distriborg de toonaangevende marketing- en distributie-organisatie van natural en specialty foods in Europa. In 30 jaar tijd heeft de groep een unieke positie op de Franse markt opgebouwd. Meer recent heeft zij haar activiteiten uitgebreid naar Engeland, Italië, België, Nederland en Spanje zowel door acquisities als door nieuwe vestigingen.
De omzet van Distriborg is gelijkelijk verdeeld over supermarkten en natuurvoedingswinkels. De eigen merken worden in beide kanalen ondersteund en vertegenwoordigen meer dan de helft van Distriborg's omzet.
In het supermarktkanaal verkoopt Distriborg hoofdzakelijk haar eigen merken, die worden gepositioneerd in de afdeling gezondheidsproducten. Het grootste merk is Bjorg, dat verkocht wordt in het segment biologische voeding. Met het Bjorg assortiment droge biologische producten werd in 1999 in dit segment in Frankrijk een marktaandeel van 44% behaald, dat nog steeds groeit. In 1999 kocht Distriborg het merk Gayelord Hauser van Danone, dat met een marktaandeel van 14% in 1999 de tweede plaats inneemt in de markt voor dieetproducten. Distriborg's uitgebreide assortiment speciale gezondheidsproducten bestaat verder uit de merken Vivis, Equilibrance, Vendomine en Athlon.
Distriborg heeft een marktaandeel van 13% van de Italiaanse natural foods markt in supermarkten.

De distributie van specialty foods aan supermarkten in Frankrijk wordt door een aparte divisie van Distriborg vezorgd.

In het kanaal van natuurvoedingswinkels worden naast de eigen merken Bonneterre en Evernat producten van derden afgezet. Dit complete assortiment vormt tezamen met een sterke marketingondersteuning de basis van de sterke positie die in Frankrijk is opgebouwd. In het Verenigd Koninkrijk heeft de dochteronderneming Brewhurst een marktaandeel van 15% in het natuurvoedingssegment.

De bedrijfsvoering vindt plaats vanuit Lyon, waar het hoofdkantoor en het grootste distributiecentrum gevestigd zijn, en decentraal vanuit een aantal dochterondernemingen. Alle distributiecentra zijn ingericht op de afhandeling en distributie van niche producten. Distriborg heeft geen productiefaciliteiten. Het bedrijf heeft 800 medewerkers in dienst.

De kleine Franse winkelketen van organische voedingsmiddelen, La Vie Claire, dat op dit moment eigendom is van de Distriborg Groep, zal geen deel uitmaken van deze transactie en haar omzet is niet meegenomen in het Distriborg omzetcijfer van Eur 250 miljoen.


5- Tree of Life
Tree of Life is de grootste dochteronderneming van Wessanen. Met een verwachte omzet in 2000 van Eur 1,8 miljoen is zij het toonaangevende marketing- en distributiebedrijf van natural en specialty foods in de Verenigde Staten.
Tree of Life heeft een uniek en over het gehele land verspreid distributienetwerk voor natural en specialty foods opgebouwd, zowel door autonome groei als door acquisities. Zij heeft thans 19 uiterst moderne distributiecentra in gebruik op strategische locaties in de Verenigde Staten en Canada. Er werken meer dan 6.000 mensen.

Tree of Life levert zowel aan het natuurvoedingswinkelkanaal als aan de belangrijke supermarktketens, in totaal meer dan 20.000 verkooppunten. De huidige leidende positie is verworven dank zij de omvang en het innovatieve karakter van het assortiment van meer dan 30.000 producten en de kwaliteit en inventiviteit van de marketingprogramma's ter ondersteuning van haar afnemers.

Tree of Life is de belangrijkste 'category manager' voor innovatieve niche producten geworden van een aantal vooraanstaande supermarktketens. Zij levert hen etnische voedingsmiddelen en delicatessen, en beheert de "Natural Food" afdeling van een aantal belangrijke Amerikaanse supermarktketens met het "store within a store' concept.

Voor meer informatie:
www.Wessanen.com
www.Treeoflife.com
www.Distriborg.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...