Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Alleen in Limburg daalt de beroepsbevolking

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Alleen in Limburg daalt de beroepsbevolking

Limburg is de eerste en tot nu toe enige provincie waar de potenti ële beroepsbevolking daalt (werkenden en zij die willen werken). De daling bedraagt ongeveer 1700 per jaar. Tot die groep worden de personen van 15-64 jaar gerekend. Binnen deze groep van bijna 800 duizend mensen stijgt het aantal ouderen en daalt het aantal jongeren. Hierdoor ontstaat er een opwaartse druk op het aantal arbeidsongeschikten.

Deze analyse geeft het ETIL-onderzoeksrapport 'Limburg in Beeld 2000'. De daling van de beroepsbevolking heeft te maken met de snellere ontgroening en vergrijzing in Limburg dan in de rest van Nederland. Zo stijgt in Limburg elk jaar het aantal 85-plussers met 3 procent. Dat is beduidend meer dan landelijk: 2 procent. De onderzoekers noemen het zorgwekkend dat de groei van de Limburgse bevolking sinds 1994 blijft dalen. Geschat wordt dat de structurele daling al over vier jaar begint. In Nederland als geheel gebeurt dat naar verwachting ongeveer 30 jaar later. De overgang van groei naar krimp is een nieuw verschijnsel.


Redactie Kamerkrant Zuid-Limburg, Maastricht

7-7-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie