Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zevende voortgangsrapportage euro en overheid naar Kamer

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: VOORTGANGSRAPPORTAGE EURO EN OVERHEID NAAR KAMER

Ministerie van Financiën
Persbericht Ministerraad
7 juli 2000

7e VOORTGANGSRAPPORTAGE EURO EN OVERHEID NAAR DE KAMER

De ministerraad heeft ingestemd met de 7e voortgangsrapportage Euro en Overheid. In deze rapportage wordt op hoofdlijnen beschreven hoe het staat met de voorbereidingen van het europroject bij het Rijk, de zbo.s, de gemeenten en provincies. Vanwege de verstrekkende gevolgen van de invoering van de euro zullen de voorbereidingen de komende maanden overal prominent op de agenda moeten staan. De overheid kan hierbij door een goede en tijdige voorbereiding een voorbeeldfunctie vervullen.

Uit de rapportage komt naar voren dat de meeste departementen op schema liggen. Een duidelijk aandachtspunt is het maken van afspraken met andere organisaties waarmee het europroject van de departementen raakvlakken heeft. Halverwege de realisatiefase blijkt dat op veel plaatsen nog steeds geen zogeheten .ketenafspraken. zijn gemaakt, wat kan leiden tot niet op elkaar afgestemde aanpassingen. De risico.s van een samenloop van de eurovoorbereidingen met belangrijke beleids- of organisatieveranderingen zullen gestructureerd in kaart worden gebracht en waar nodig moeten leiden tot bijstelling. Voorbeelden hiervan zijn de stelselherziening in de sociale zekerheid en gemeentelijke herindelingen.
Departementen zullen de komende maanden in de contacten met koepelorganisaties in grote sectoren als gezondheidszorg, onderwijsinstellingen, transportsector, de eurovoorbereidingen ter sprake brengen. Waar nodig zullen in samenwerking met het Nationaal Forum aanvullende initiatieven op het gebied van eurobewustwording en
-voorlichting worden genomen.
In de afgelopen monitorronde is ook aandacht besteed aan de voortgang bij aan de Rijksoverheid gerelateerde organisaties (zbo.s, agentschappen e.d.). Deze -organisaties hebben de planning- en analysefase onlangs afgerond. Enkele zijn hier nog mee bezig. De situatie bij veel gemeenten is nog steeds zorgelijk, omdat zij nog niet vergevorderd zijn met de voorbereidingen. Behalve vanwege de millenniumaanpassingen ligt hieraan ook onderschatting van de impact van de omschakeling ten grondslag. In het najaar wordt weer een schriftelijke monitorronde onder gemeenten gehouden, waarvan de resultaten aan de Kamer worden gemeld. In april-mei zijn er 10 regionale eurodagen voor gemeenten georganiseerd. Daarbij is ook ingegaan op de voor gemeenten ontwikkelde .handreiking strategische uitgangspunten., waarvan zij nuttig gebruik kunnen maken in de planning- en analysefase.

RVD, 07.07.2000


07 jul 00 17:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie