Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Financiering kinderopvang bij reintegratie

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: FINANCIERING KINDEROPVANG VOOR REINTEGRERENDE...

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Persbericht Ministerraad
7 juli 2000

FINANCIERING KINDEROPVANG VOOR REINTEGRERENDE UITKERINGSGERECHTIGDEN

Er komt een tijdelijke regeling voor de financiering van kinderopvang voor WW-ers en arbeidsgehandicapten die bezig zijn met een reïntegratietraject (zoals scholing of het opdoen van werkervaring). De ministerraad heeft, op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ingestemd met een wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld. De financiering van de kinderopvang wordt opgedragen aan het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv).

WW-ers of arbeidsgehandicapten die een reïntegratietraject volgen, moeten soms op korte termijn kinderopvang regelen. Dat is niet altijd mogelijk vanwege de soms lange wachtlijsten die voor kinderopvangplaatsen bestaan. Dit kan een belemmering vormen voor de reïntegratie. Doordat het Lisv als .werkgever. van de uitkeringsgerechtigde optreedt, is hij of zij niet langer aangewezen op de gesubsidieerde kinderopvang, maar kan ook in de particuliere sector een opvangplaats worden gezocht. Het Lisv krijgt tevens de bevoegdheid een tegemoetkoming voor kinderopvang toe te kennen aan een werkgever, als die een uitkeringsgerechtigde in dienst neemt die een reïntegratietraject heeft gevolgd. De tegemoetkoming aan de werkgever geldt voor maximaal 12 maanden. Bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag wordt rekening gehouden met de ouderbijdrage.

De regeling is van toepassing op zowel alleenstaande- als samenwonende uitkeringsgerechtigden. De kinderopvang is bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Er bestaat geen recht op kinderopvang. Het Lisv maakt per aanvraag de afweging of het financieren van kinderopvang de kans vergroot dat iemand werk vindt (en een uitkering wordt bespaard).

De financiering van kinderopvang voor WW-ers of arbeidsgehandicapten die een reïntegratietraject volgen, is één van de emancipatievoornemens van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om een tijdelijke regeling omdat het wetsvoorstel uiteindelijk zal worden opgenomen in de Wet basisvoorziening kinderopvang, die momenteel in voorbereiding is.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 07.07.2000


07 jul 00 17:10

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie