Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Groningen: signaaloverdracht zenuwen luchtwegen

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit GroningenSignaaloverdracht van zenuwen in de luchtwegen bestudeerd

Bij mensen met allergisch astma vernauwen de luchtwegen sterk na inademing van prikkelende stoffen. Deze samentrekking van het spierweefsel rond de luchtwegen wordt voor een deel gereguleerd door het autonome (parasympathische) zenuwstelsel. De neurotransmitter die daarbij betrokken is, is acetylcholine. Acetylcholine zorgt voor samentrekking van het spierweefsel, toename van de slijmproductie en verwijding van de bloedvaten in de bronchiën. De sympathische zenuwen daarentegen zorgen door de afgifte van de neurotransmitter noradrenaline voor afname van de slijmproductie en vernauwing van de bronchiale bloedvaten. Biochemicus drs. Jan Roelof de Haas bestudeerde de afgifte van neurotransmitters uit de zenuwuiteinden die zich bevinden in de spieren van de luchtwegen. Bij astmapatiënten kunnen overactieve parasympatische zenuwen er de oorzaak van zijn dat de luchtwegen te sterk vernauwen (bronchiale hyperreactiviteit), omdat de zenuwen te veel acetylcholine afgeven. Om de eventuele betrokkenheid van receptoren bij overmatige afgifte van acetylcholine te kunnen bepalen, bracht De Haas de functie van deze receptoren onder normale omstandigheden in kaart. Hiertoe maakte hij gebruik van menselijke bronchiën, en als model daarvoor de luchtpijp van de cavia, waaruit hij de afgegeven neurotransmitters acetylcholine en noradrenaline wist te meten. De Haas concludeert onder meer dat de neurotransmitters acetylcholine en noradrenaline niet alleen hun eigen afgifte reguleren via remmende receptoren, maar ook elkaars afgifte kunnen remmen. Bovendien ontdekte hij dat de sympatische zenuwuiteinden in staat zijn om de stof adrenaline op te nemen, waardoor mogelijk de luchtwegverwijdende capaciteit van deze zenuwen toeneemt.

De Haas (Winschoten, 1966) studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen onderzoekschool GUIDE van de RUG. Het Nederlands Astma Fonds financierde het onderzoek. De Haas is tegenwoordig werkzaam in de IT-sector.

Datum en tijd

vrijdag 7 juli 2000, 16.00 uur

Promovendus

J.R.A. de Haas, , tel. (050)404 11 10, e-mail (j.r.de.haas@planet.nl)

Proefschrift

Prejunctional auto- and heteroregulation of autonomic neurotransmission in the airways

Promotor

prof.dr. J. Zaagsma

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie