Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Open huis Gemaal Jan Anne Beijerinck Capelle aan den IJssel

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel


Open huis bij het Gemaal Jan Anne Beijerinck.

Het gemaal is gevestigd aan de Bermweg 13-15 in Capelle aan den IJssel, achter de Akkerwinde vlakbij metrostation Schenkel.

Het ruim 130 jaar oude gemaal (1869) is een van de zogenaamde benedengemalen die een rol hebben gespeeld bij de droogmaking en de waterhuishouding van de polder Prins Alexander. Het gemaal kan worden beschouwd als een object van historische waarde met een bijzondere architectuur. De elektrische installatie, pompen en motoren uit 1927 zijn inmiddels zeldzaam geworden. Het oorspronkelijk stoomge-maal is het enige nog werkend elek-trisch bediend gemaal in Nederland. Naast het bezich-tigen van de machinekamer is er een diaklankbeeld te bekijken dat inzicht geeft in de geschiedenis van de waterbeheersing in de polder. Verder is er onlangs in opdracht van de Stichting Beijerinckgemaal door 2 aannemers gestart met de restau-ratie van het metsel- en voegwerk aan buitenmuren en kantelen van het gebouw. Een bijzonder karwei uitgevoerd door vaklieden en het bekijken waard.

De Zuid-Hollandse Waterdagen is een nieuw cultureel, recreatief en educatief zomerevenement dat deel uitmaakt van "De Kunst van Scheppend Water", een initiatief van de Provincie Zuid-Holland. Op 7,8 en 9 juli zijn er vele activiteiten, verspreid over de hele provincie Zuid-Holland. Fiets-, wandel- of vaartochten, tentoonstellingen, open huis in veel eigentijdse en historische gemalen, molens, sluizen, bruggen en andere waterstaatkundige bouwwerken, muziek, straattheater, demonstraties, enzovoorts. Het programma per dag en per regio staan vermeld in een magazine dat onder andere tijdens het Open huis in het Beijerinckgemaal gratis is te verkrijgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie