Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie over Zwitserse wetgeving schadeverzekering

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Het veilige Zwitserlandgevoel? (07/07/00)

Vakantievreugde durft al eens om te slaan in vakantieleed. De schadeloosstelling van verkeersslachtoffers in Zwitserland is daarvan een schrijnend voorbeeld. Lacunes in de Zwitserse wetgeving bieden de verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid om de toekenning van schadevergoedingen, voortvloeiend uit de burgerlijke aansprakelijkheid, gedurende een zeer lange tijd voor zich uit te schuiven.

Deze bron van rechtsonzekerheid treft ook EU-onderdanen die het slachtoffer zijn van (verkeers)ongevallen in Zwitserland. Zij komen terecht in een juridische procedureslag zonder uitzicht op een billijke vergoeding binnen een redelijke termijn. Europarlementslid Bart Staes (VU&ID) heeft over dit dossier al vragen gesteld aan de Europese Commissie, de Raad van Ministers en de federale minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Volledigheidshalve vermeldde hij dat toenmalig commissievoorzitter Santer op 12 maart '98 en op 27 juli '98 op de hoogte werden gebracht van dit probleem door VTB-VAB-voorzitter, prof. dr. Eric Suy, en de toenmalige vice-premier Elio di Rupo.

Bij het begin van de zomervakantie vraagt Staes aan minister Michel diplomatieke druk uit te oefenen op Zwitserland om eindelijk rechtszekerheid te creëren voor buitenlandse verkeersslachtoffers in Zwitserland. "Zonodig moet de ratificatie van het Zwitserse EU-transportverdrag in de loop van 2000 aangegrepen worden om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. EU-onderdanen in Zwitserland hebben recht op dezelfde bescherming als Zwitserse toeristen in de Europese Unie," aldus het ep-lid. "Michel moet naar analogie met het Marokkaanse dossier een actievere houding aannemen tegenover de lakse wettelijke bepalingen in Zwitserland."

In antwoord op een schriftelijke vraag van Staes had Michel erkend dat "de Belgische regering de ratificatieprocedure van de zeven Zwitserse EU-verdragen nog niet formeel heeft aangegrepen om een oplossing te bekomen voor het probleem in kwestie". Hij liet de deur wel op een kier om verdere acties te ondernemen in functie van het antwoord van de Zwitserse autoriteiten op z'n onderhoud met ambassadeur Anton Thalmann, half april, en een brief aan z'n collega Joseph Deiss, in februari). Volgens Staes is het de hoogste tijd om de diplomatieke druk op te voeren. "De Europese Commissie en de Raad van Ministers hebben dit moeilijke dossier al veel te lang als een hete aardappel voor zich uit geschoven. Vooral de Raad is in gebreke gebleven. De Commissie kon immers niet optreden omdat ze onbevoegd is."

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie