Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI over de zomer in Griekenland: hitte breekt records

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Zomer in Griekenland: hitte breekt records

Zuid-Europa, met name de Balkan, heeft al geruime tijd te maken met hitte. Ook dit weekeinde komt er geen einde aan de extreme hitte, maar in de loop van volgende week zou het geleidelijk minder warm kunnen worden.

In Griekenland begon afgelopen week de derde hittegolf van het jaar. In Nederland spreken we van een hittegolf als het zeker vijf dagen achtereen 25 graden of warmer wordt, waarvan minstens drie dagen met meer dan 30 graden. Voor het Griekse vasteland met gemiddelde middagtemperaturen boven 30 graden, ligt de lat hoger. Hier moet het een aantal dagen 35 tot 40 graden of nog warmer worden voor alarm wordt geslagen. Zowel bij de brandweer, die te maken krijgt met talloze branden als in de gezondheidszorg omdat veel mensen de hitte niet aan kunnen en ernstige smog optreedt.

De afgelopen week zijn nieuwe records geboekt. Het landinwaarts gelegen Larissa noteerde op 5 juli 45,4 graden, iets boven het record voor deze plaats van 45,2 graden. Ook Saloniki boekte met 42,6 graden een record dat op 41,8 graden stond. Heraklion noteerde ooit in juni 45,6 graden, zover bekend het absolute record op Grieks grondgebied. Athene noteerde op 6 juli 40,2 graden, nog een paar graden onder het Atheense record van 42,6 graden. Tijdens een hittegolf komt de temperatuur in Griekenland ook 's nachts soms niet onder de 30 graden. Het eiland Kythira noteerde op 6 juli een minimum van 33,8 graden!

Warm is het zeker wanneer de sirocco waait, een zuidenwind met lucht uit de Sahara. Het door zee omringde Griekenland en de eilanden kennen veel lokale winden, die van oudsher eigen namen hebben. Tot de warme winden hoort ook de Euros, een oostenwind met zwoele lucht. De Skiron is een warme noordwester, Zephyrus een warme westenwind, Lips, een krachtige zuidwester en Notus, een zwoele zuidenwind. De Aura en Mbatis zijn avondwinden, terwijl de Etesian 's zomers overdag wat verkoeling brengt.

Vooral de wind zorgt op de eilanden voor een aangenamer klimaat dan het binnenland. De noordelijke kust van Kreta kan zelfs in de zomer soms bewolkt en relatief koel zijn door wind uit de Egeïsche Zee. De bergrug in het binnenland kan daar zelfs aanleiding geven tot lichte regen, maar veel is dat niet. De zomer is in heel Griekenland zeer droog en zonnig en de kans is groot dat er in een zomervakantie geen druppel valt. De zon schijnt gemiddeld 12 uur per dag, twee keer zo lang als in ons land. Op Kreta schijnt de zon jaarlijks zo'n 2800 uur waarvan de zomermaanden er elk zo'n 350 voor rekening nemen. Rhodos in de zuidoostelijke hoek van de Egeïsche Zee is nog zonniger en daarmee het zonnigste eiland.


* Sirocco

* Hitte index

* Extreme hitte in de zomer van 1998

* Weer en klimaat in andere landen Europa
* Wereldweer

* KNMI Climate explorer: databank voor klimaatonderzoek
Laatste wijziging: 7 juli 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie