Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nijmeegse binnenstad ondergaat metamorfose

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen


Nijmeegse binnenstad ondergaat metamorfose

Onder de noemer Centrum 2000 werkt Nijmegen aan een grootschalige opknapbeurt van het stadscentrum. De binnenstad van Nijmegen ondergaat dan ook een complete metamorfose. De winkelstraten worden in een nieuw jasje gestoken, het winkelbestand wordt uitgebreid, het parkeren is verbeterd door de aanleg van een ondergrondse garage en de culturele infrastructuur krijgt een oppepper. Deze zomer is met de oplevering van het Mariënburgproject een belangrijke mijlpaal bereikt in de uitvoering van Centrum 2000. Dit project verandert de structuur van de Nijmeegse binnenstad ingrijpend. Winkelen, wonen, werken en cultuur vormen de bestanddelen van dit project. De Openbare Bibliotheek heeft begin juli als eerste zijn intrek genomen in het nieuwe Culturele Kwartier en ook de eerste woningen en winkels zijn inmiddels opgeleverd. Onder het motto "het Mariënburg is af, de binnenstad viert feest" vinden in de periode 17 september tot en met 22 oktober a.s. in de Nijmeegse binnenstad tal van openingsactiviteiten plaats.

De binnenstad van Nijmegen is zwaar beschadigd tijdens het bombardement van februari 1944. Het stratenpatroon van de wederopbouw voldeed begin jaren tachtig niet meer en ook de inrichting van de winkelstraten was gedateerd en versleten. Vanaf 1997 is het Centrum
2000 plan in uitvoering, waarmee in totaal 900 miljoen is gemoeid. De belangrijkste winkelstraten en pleinen zijn voorzien van een nieuwe bestrating en in het straatmeubilair is meer eenheid gebracht. Op het Kelfkensbos staat het vorig jaar september geopende museum Het Valkhof, van de hand van architect Ben van Berkel. In dit museum zijn de collecties van het Nijmeegs Museum Commanderie van Sint-Jan en het Provinciaal Museum G.M. Kam samengebracht. Inmiddels heeft het museum al meer dan 100.000 bezoekers gehad. Voor het nieuwe museum is een ondergrondse parkeergarage in gebruik genomen met 600 plaatsen. De garage heeft een Europese prijs voor gebruiksvriendelijkheid gekregen. Daarnaast is de omgeving rond het NS Station geheel vernieuwd. De komende jaren worden de andere belangrijke straten, maar ook parken in het centrum aangepakt. Daarnaast krijgt het middeleeuwse deel van Nijmegen een opknapbeurt.

Het meest ingrijpende project van Centrum 2000 is zoals gezegd het plan Mariënburg waarvoor architect Sjoerd Soeters het stedenbouwkundig plan maakte. De gemeente Nijmegen en ING Vastgoed b.v. hebben gezamenlijk dit 190 miljoen kostende project ontwikkeld. Het Mariënburgproject bestaat uit een geheel nieuwe winkelstraat, 74 appartementen en een cultureel kwartier. Het culturele kwartier concentreert zich rondom de Mariënburgkapel. Het voormalige politiebureau is grondig verbouwd en uitgebreid met een vleugel en een nieuwe verdieping en biedt onderdak aan de Bibliotheek, het Gemeentearchief Het nieuwe Poortgebouw LUX geeft onderdak aan film, theater, debat, jazz en wereldmuziek. Daarnaast krijgt het Centrum voor Werk en Inkomen een plaats aan het Mariënburg. De winkelstraat, die de naam Marikenstraat heeft gekregen, loopt van de Burchtstraat tot het Arsenaal. Door gebruik te maken van het natuurlijk hoogte-verschil, heeft de winkelstraat twee - elkaar overlappende - niveaus en vormt straks, samen met de verbouwde Mariënburgpassage, een aaneengesloten winkelgebied van Burchtstraat naar Ziekerstraat. Het Mariënburgproject heeft vanwege de combinatie van functies en de vernieuwing van de stedenbouwkundige structuur van de binnenstad de status van voorbeeldproject Intensief Ruimtegebruik gekregen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie