Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw Meerjarenontwikkelingsprogramma Leiden goedgekeurd

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Nieuw Meerjarenontwikkelingsprogramma goedgekeurd

'Kennis is kracht van de stad'

BESTUURSDIENST - Over vier jaar is het aantal werklozen met 25 procent gedaald, het aantal museumbezoekers met 150.000 gestegen en het aantal schoolverlatende jongeren zonder diploma met 20 procent teruggedrongen.

Dit zijn enkele ambities van de gemeente die te vinden zijn in de nieuwe versie van het Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP). Vorige week werd het MOP goedgekeurd door minister Van Boxtel (Grotestedenbeleid).
Leidenaars zullen op korte termijn veel van het MOP gaan merken, denkt wethouder Alexander Pechtold (Grotestedenbeleid): 'Heel veel ideeën, waar we het de afgelopen jaren uitgebreid over gehad hebben, kunnen nu uitgevoerd worden.' Opvallende eigenschap van het vernieuwde MOP is, dat met concrete cijfers is aangegeven wat de gemeente vóór 2004 wil bereiken. 'De doelen zijn meetbaar. Iedereen kan straks controleren of de gemeente haar beloften waarmaakt.'

Meten is weten
Om maar een paar voorbeelden te noemen: van 1,5 miljoen naar 6 miljoen gulden subsidie voor restauratie van monumenten; van 5 naar minimaal 8 peuterspeelzalen; minstens 250 nieuwbouwwoningen voor ouderen. Pechtold: 'De cijfers zijn natuurlijk niet bij alle projecten precies te voorspellen, maar je moet een beetje ambitieus durven zijn.' In het MOP staat wat gemeente de komende vier jaar gaat doen met de 280 miljoen die het Rijk beschikbaar stelt voor het aanpakken van zogenaamde grootstedelijke problemen, zoals de hoge werkloosheidscijfers. December vorig jaar keurde minister Roger Van Boxtel (Grotestedenbeleid) de eerste versie van het MOP af. De gemeente kreeg de opdracht om haar huiswerk opnieuw te doen. En dat deed ze met succes. Vorige week vrijdag ging de minister akkoord met het MOP 1999-2004: 'Leiden maakt kennis'. 'In deze herkansing zijn we beduidend beter geëindigd dan met de hakken over de sloot', constateert wethouder Pechtold tevreden.

Trots op kennis
Een belangrijk punt van verbetering is dat het MOP nu een stuk overzichtelijker is. 'De kritiek van het Rijk was dat het niet duidelijk was hoe we vanuit onze visie op de stad tot juist déze plannen zijn gekomen.' In het huidige programma is kennis de rode draad. 'Natuurlijk is Leiden niet de enige stad die trots is op haar kennis', zegt Pechtold, 'maar wij hebben denk ik wel een streepje voor door de aanwezigheid van de universiteit, de hogescholen, de vele musea en niet in de laatste plaats het Bio-sciencepark.' De komende jaren zal de gemeente nauwer samenwerken met de onderwijsinstellingen in de stad. 'Als we over kennis praten, hebben we het zéker niet alleen over de professoren en de studenten', zegt Pechtold met nadruk. 'We besteden meer aandacht aan al het onderwijs. Er komt bijvoorbeeld extra ondersteuning voor kinderen met een taalachterstand, we gaan het vroegtijdig schoolverlaten terugdringen en meer computercursussen aanbieden aan ouderen.' Als museumstad heeft Leiden de mogelijkheid om haar kennis aan een breed publiek over te dragen. Het aantal mensen dat de musea inloopt moet van de huidige 650.000 stijgen naar minstens 800.000. Pechtold: 'Mensen die op de Kaag of aan de kust de zomer doorbrengen kunnen uitstekend terecht in onze binnenstad als het een keer een dagje regent. Om dit te stimuleren moeten we samenwerkingsverbanden aangaan met Warmond en de met de VVV van Noordwijk en Katwijk. Het is dus geen plan voor Leiden alléén.'

Wat is een MOP?
Leiden is sinds 1997 één van de vijfentwintig steden die deelnemen aan het Grotestedenbeleid (gsb). Momenteel vallen ruim vijftig projecten onder het Leidse gsb. In veel van deze projecten werkt de gemeente samen met gemeenten in de regio en binnen de stad met welzijns- en wijkorganisaties, woningbouwcorporaties, de middenstand en het onderwijs. Al deze instellingen hebben daarom meegewerkt aan het opstellen van het Meerjarenontwikkelingsprogramma (MOP). In het MOP is per programma aangegeven hoeveel geld ervoor nodig is en welke doelen in 2004 concreet gerealiseerd zullen zijn. Voor wie het allemaal zelf in ogenschouw wil nemen is er een gratis publieksversie van het MOP verkrijgbaar bij de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis en via de gemeentelijke site: leiden.nl/gemeente.

Een visie op Leiden. Het Meerjarenontwikkelingsplan (MOP) geeft aan hoe de stad er over vier jaar uit moet zien. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie