Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OCW: advies pver toekomst Open Universiteit

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 07-07-2000 Home

Persbericht
Nummer: 89

Advies PricewaterhouseCoopers over toekomst Open Universiteit:

Consorttium beste kans ontwikkeling Digitale Universiteit

Een consortium van de Open Universiteit met een aantal hoger-onderwijsinstellingen is de meest geschikte vorm om vernieuwing van het hoger onderwijs te realiseren. Een breed consortium is niet alleen aantrekkelijker, maar ook makkelijker te realiseren dan een bestuurlijke fusie met de Universiteit Maastricht. Het consortium kent een breed draagvlak en is de meest aantrekkelijke variant voor onderwijsvernieuwing binnen de OU, die tot een 'Digitale Universiteit' moet leiden. Dit schrijft PricewaterhouseCoopers in het rapport 'De Digitale Universiteit binnen handbereik', dat het adviesbureau op verzoek van minister Hermans voor beide varianten heeft uitgewerkt. Minister Hermans zal uiterlijk 15 juli een besluit nemen.

In mei constateerde een onderzoekscommissie onder leiding van prof. dr. R.J. in 't Veld dat de noodzakelijke onderwijsvernieuwingen bij de Open Universiteit beter konden worden gerealiseerd in samenwerking met een of meerdere andere instellingen. Ook de commissie sprak een voorkeur uit voor een breed consortium, maar achtte verder onderzoek noodzakelijk. Minister Hermans heeft op basis van dit advies opdracht gegeven aan PricewaterhouseCoopers twee concrete businessplannen uit te werken voor twee samenwerkingsvarianten.

In de businessplannen heeft PricewaterhouseCoopers de aantrekkelijkheid en de haalbaarheid van de twee varianten onderzocht. Criteria voor aantrekkelijkheid betreffen de mate waarin de varianten aansluiten bij zowel de doelstellingen van het beleid van de minister als de toekomstvisie van de beoogde partners in beide samenwerkingsvarianten. De consortiumvariant is onder meer aantrekkelijker als het gaat om onderscheidend vermogen en de continuïteit van werkgelegenheid in de regio Zuid-Limburg. Deze variant vormt een betere waarborg voor de werkgelegenheid, met name op het gebied van postinitiële scholingsactiviteiten van de Open Universiteit.

Door de samenwerking in een consortium kan de Digitale Universiteit zich onderscheiden door een breed onderwijsaanbod met een goed imago. De instelling kan ondermeer profiteren van de bekendheid van andere instellingen die deelnemen in het consortium. De consortiumvariant scoort ook op haalbaarheid beter dan een bestuurlijke fusie. PricewaterhouseCoopers concludeert dat er vier universiteiten en zeven hogescholen willen deelnemen in een consortium.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie