Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaams minister kan verder met plan borstkankerscreening

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER MIEKE VOGELS

VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE

KANSEN

7 juli 2000

Minister Vogels kan nu verder met actieplan borstkankerscreening

Vlaams minister van gezondheid Mieke Vogels is blij met de boodschap van federaal minister Frank Vandenbroucke die aankondigt dat er vanaf volgend jaar eindelijke een systematische borstkankerscreening komt voor vrouwen tussen 50 en 70 jaar.

Vlaanderen, bevoegd voor preventieve gezondheidszorg, maakte deze systematische screening tot één van haar gezondheidsdoelstellingen.

Vanaf 1994 werden in Vlaanderen piloot-projecten gesubsidieerd met als doel de screening te veralgemenen vanaf 2000. Hiertoe werd het lokale gezondheidsoverleg (LOGO) belast met de sensibilisering en worden 5 regionale screeningscentra gesubsidieerd voor de organisatie ervan(begroting 2000: 80 miljoen).

Het programma diende echter begin dit jaar te worden stilgelegd na een klacht bij het RIZIV.
Immers, strikt genomen moeten vrouwen een verwijsbriefje hebben van hun huisarts voor zij een mammografie laten nemen. In het Vlaamse programma, dat werkt met rechtstreekse oproep, was dit niet het geval. Het betrokken regionale screeningscentrum diende 16 miljoen aan het RIZIV terug te betalen.

Vermits het weinig logisch en efficiënt is, en vooral vermits het leidt tot nodeloze kosten én voor de patiënt én voor het RIZIV kaartte minister Vogels dit aan op de interministeriële conferentie Gezondheid van 14 maart ll.

De interministeriële conferentie besliste het Vlaamse voorstel verder te bestuderen in een federale werkgroep. Na herhaaldelijk aandringen van minister Vogels werd de vergadering die door de federale instanties pas in september was voorzien, vervroegd en het Vlaamse voorstel werd op 16 juni 2000 verder toegelicht.

Blijkbaar is minister Vandenbroucke zeer onder de indruk van de kwaliteit van het Vlaamse consensusvoorstel want reeds op 6 juli 2000 deelde hij de Senaat zijn plannen mee om federale middelen vrij te maken voor dit plan. Minister Vogels is zeer tevreden met deze ondersteuning van haar actieplan. Het is een doorbraak om het kwaliteitsvol preventieprogramma voor borstkanker toegankelijk te maken voor alle vrouwen van 50 tot 69 jaar.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van minister Vogels tel. (02) 553 24 11
e-mail: (persdienst.vogels@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie