Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP ongerust over nieuwe oorlogsdreiging VS-Irak

Datum nieuwsfeit: 07-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van de Socialistische Partij


SP ongerust over nieuwe oorlogsdreiging VS-Irak


07-07-2000 In augustus dreigt een nieuwe oorlog tussen de VS en Irak los te barsten, zo waarschuwden de voormalige VN wapeninspecteurs Richard Butler en Scott Ritter afgelopen week.
SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen vindt dat minister Van Aartsen de Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN moet opdragen deze mogelijke nieuwe escalatie met spoed aan de orde te stellen in de VN-Veiligheidsraad.
In augustus zou de nieuwe wapeninspectiecommissie UNMOVIC in Irak met haar werkzaamheden moeten beginnen, maar het is onwaarschijnlijk dat zij daartoe toestemming krijgt van Bagdad. Vorig weekend brachten de VS een rapport uit waarin melding wordt gemaakt van nieuwe raket-testen in Irak. Ritter verwacht dat deze omstandigheden voor de VS voldoende reden kunnen zijn Irak opnieuw aan te vallen. In december 1998 voerden de VS en Engeland al grootschalige bombardementen uit op Irak onder de naam Dessert Fox. De Veiligheidsraad had hier geen toestemming voor gegeven, maar de Nederlandse regering aarzelde niet haar steun aan de oorlog te betuigen. Sinds Desert Fox hebben beide landen, ook zonder VN-mandaat, tienduizenden vluchten uitgevoerd boven Irak en daarbij wekelijks stellingen gebombardeerd.
Marijnissen: ‘Het is voor iedereen inmiddels duidelijk dat de confrontatie-politiek met Irak niet werkt. Er zijn nu twee jaar geen wapeninspecties meer uitgevoerd, terwijl het Iraakse volk lijdt onder de economische sancties. Vele honderdduizenden zouden volgens de VN al het leven hebben gelaten als gevolg van de boycot.' In schriftelijke vragen die Marijnissen vandaag stelt aan minister Van Aartsen vraagt de SP de minister ervoor te zorgen dat de nieuwe militaire dreiging met spoed in de Veiligheidsraad wordt besproken, zodat verdere escalatie mogelijk voorkomen kan worden. ‘Als Nederland in november voorzitter is van de Veiligheidsraad moet bovendien het middel van de economische sancties ter discussie worden gesteld. Steeds meer blijkt dat deze sancties wel de gewone mensen treffen maar het regime onaangetast laten,' aldus Marijnissen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie