Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV: 'Aandelen en opties voor alle werknemers'

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Christelijk Nationaal Vakverbond


17/07/2000 - CNV: "Aandelen en opties voor alle werknemers"

Voor het CNV zijn optie- en aandelenregelingen thema's die dit najaar een rol gaan spelen bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden van 2001. Vice-voorzitter van het CNV, Hans Brüning, zegt in reactie op de FNV die dit vanochtend bekendmaakte in het Financieele Dagblad: "Het CNV zet sterk in op winstdeling voor werknemers in het algemeen en optie- en aandelenregelingen specifiek."

Er kleeft voor het CNV wel een belangrijke voorwaarde aan vast: alle werknemers moeten kunnen deelnemen aan optie- en aandelenregelingen als ze dat wensen. Dus ook voor bijvoorbeeld overheidspersoneel. Brüning: "Voor hen zoeken we alternatieve vormen van winstdeling. Zolang de samenhang in het loongebouw maar op orde is. Dat is een eis die alles te maken heeft met de kwaliteit van onze samenleving." Het CNV vindt dat looncomponenten zoals winstdelingen, aandelen en opties geen invloed mogen hebben op de reguliere loonsverhogingen. Brüning: "We willen het karakter van de CAO en de algemene loonvorming daarmee uitdrukkelijk handhaven. De componenten winstdeling en aandelen zijn een welkome aanvulling daarop."

Momenteel bereidt de Sociaal-Economische Raad een advies voor over zeggenschap in de onderneming. Langs die weg zal de positie van de werknemers verder versterkt moeten worden. Dat betekent méér zeggenschap voor de samenstelling van bijvoorbeeld de Raad van Commissarissen in een onderneming. "Zeggenschapsrechten worden niet afgekocht door aandelen of opties", aldus Brüning.

Tenslotte blijft het dringend noodzakelijk dat inzicht wordt verkregen in de inkomens, inclusief aandelen en opties, van de leidinggevenden in een onderneming. Het CNV heeft al in september vorig jaar een concept-wetsvoorstel 'Wet openbaarheid inkomens' aan de Tweede Kamer aangeboden.Meer informatie voor de sociaal-economische redactie:

CNV-voorlichter Karin Jansen: 030 - 2913 707Naar de index met persberichten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie