Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidie voor Marietje Kessels Monument Kloostertuin Tilburg

Datum nieuwsfeit: 10-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg


10-7-2000

ƒ 20.000,- Voor Marietje Kessels Monument

Monument in Kloostertuin De Elzenhof

De Stichting Marietje Kessels Monument krijgt van de gemeente Tilburg een bijdrage van ƒ 20.000,- voor de realisatie van een monument. De Stichting wil dit monument oprichten als symbool voor alle kinderen die slachtoffer zijn geworden van geweld. Als locatie is gekozen voor kloostertuin De Elzenhof, dichtbij de plaats waar Marietje zo'n 100 jaar geleden gevonden werd. De Tilburgse kunstenaar Guido Geelen heeft voor het monument een schetsontwerp gemaakt, bestaande uit een hinkelbaan met aan het hoofd een bronzen emmer met bloemen als fontein. De totale kosten van het monument, inclusief de aanpassing van de kloostertuin, zijn zo'n ƒ 100.000,-.

Op 22 augustus 2000 zal het 100 jaar geleden zijn dat zich in Tilburg een drama voltrok. Marietje Kessels, 11 jaar oud en dochter van een vooraanstaand fabrikant, werd op die dag seksueel misbruikt en vermoord. Haar lichaam werd twee dagen later gevonden in het verwulfsel van de inmiddels gesloopte Noordhoekse Kerk. Een gruweldaad die in het hele land de gemoederen enkele jaren heeft beziggehouden en nog steeds een levendige herinnering kent binnen de Tilburgse gemeenschap.
Het verhaal werd niet verzwegen, integendeel, het werd een Tilburgse legende. In 1988 is het verhaal nieuw leven ingeblazen dankzij het boek 'Moordhoek' van auteur Ed Schilders. Daarnaast heeft theatergroep 3-ONS het toneelstuk 'Marietje Kessels' een paar jaar geleden met groot succes opgevoerd. Verder is het Marietje Kesselsproject een landelijk gewaardeerd voorlichtings- en zelfverdedigingsproject voor kinderen in het basisonderwijs. De NPS is bovendien een documentaire over Marietje Kessels aan het maken. Deze wordt aan het einde van dit jaar uitgezonden.

Stichting Marietje Kessels Monument
Het enige (tastbare) dat op dit moment in Tilburg nog aan Marietje Kessels herinnert, is haar graf op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Op 25 februari 2000 is op initiatief van Nicole van Wagenberg, moeder van jonge kinderen en wonend in de Noordhoek, de Stichting Marietje Kessels Monument opgericht. Doelstelling van deze stichting is de realisatie van een monument voor Marietje Kessels. Het monument is tevens een symbool voor al degenen wiens jeugd zo bruut en zinloos ontnomen werd. De Tilburgse Kunststichting staat positief achter dit waardevolle initiatief en heeft de gemeente geadviseerd om het kunstwerk na realisatie te aanvaarden en hieraan een financiële bijdrage te leveren.

Hinkelbaan
Guido Geelen, een landelijk bekend Tilburgs kunstenaar, heeft voor het monument een schetsontwerp gemaakt. De kern van het ontwerp bestaat uit een hinkelbaan, een bekend spel in de tijd van Marietje Kessels maar ook nu nog bekend bij kinderen. Een spel waarin de elementen Hemel en Aarde voorkomen en waarin zelfs de plattegrond van een kerk te herkennen is. Aan het hoofd van de hinkelbaan dient een bronzen emmer met bloemen als fontein, waaruit kinderen kunnen drinken.
Kosten
De totale kosten van het kunstwerk, inclusief een eventuele aanpassing (waterleiding en ruimte maken) van de Kloostertuin, bedragen zo'n ƒ 100.000,-. De gemeente Tilburg draagt hieraan ƒ 20.000,- bij vanuit het Fonds voor de Beeldende Kunst. Dankzij de inspanningen van de Stichting Marietje Kessels Monument is reeds een aanzienlijk bedrag via donaties verkregen. De totale bijdrage van donateurs, potentiële donateurs en andere toezeggingen is momenteel ƒ 79.940,-, inclusief de bijdrage van de gemeente. Het restant (zo'n ƒ 20.000,-) hoopt de Stichting de komende maanden nog binnen te krijgen van donateurs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie