Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regels voor baasjes en honden in Berkel en Rodenrijs

Datum nieuwsfeit: 11-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Berkel en Rodenrijs
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Berkel en Rodenrijs

Honden en baasjes in Berkel en Rodenrijs

Poepen mag..... maar lang niet overal

Berkel en Rodenrijs kent ongeveer 900 geregistreerde honden. Helaas veroorzaken honden ook overlast. Hondenpoep staat hoog in de top tien van ergernissen. Hondenbezitters kunnen zelf veel doen om de overlast te beperken. Hierbij moet duidelijk zijn wat van een hondenbezitter wordt verwacht en daarom zijn er regels opgesteld. In dit artikel staan de regels nog eens op een rijtje. Deze regels zijn er om mens en dier in harmonie te laten samenleven.

De regels zijn eenvoudig

· Overal in de gemeente bent u verplicht de uitwerpselen van uw hond op te ruimen.

· Waar borden staan met de tekst "uitrenveldje" mag u de hond los laten lopen. Verder moet u in heel Berkel en Rodenrijs de hond aan de lijn houden.

· Op kinderspeelplaatsen, speelweiden en in zandbakken mogen geen honden komen, ook niet aangelijnd.

· Honden moeten op de openbare weg een halsband met een identificatie dragen.

Opruimen die poep
Iedereen ergert zich aan een straat waar hondenpoep ligt. Mensen nemen poep aan hun schoenen mee naar binnen en voor mensen met kinderwagens kan hondenpoep een onaangename gewaarwording zijn. Als hondenbezitter moet u zelf de poep opruimen! U kunt de hondenpoep met een schepje of een zakje oppakken en in de afvalbak gooien. Bij de dierenspeciaalzaak en supermarkt kunt u hiervoor speciale opruimzakjes kopen.
Uitzonderingen
De regels gelden niet voor honden die een speciale taak vervullen voor gehandicapten en blinden of slechtzienden, omdat het voor hen niet altijd mogelijk is zich aan de regels te houden.
Belasting
Iedereen die één of meer honden heeft moet hondenbelasting betalen. Of uw hond wel of niet op straat komt maakt voor de hondenbelasting geen verschil. Hondenbelasting wordt geheven om het aantal honden en daarmee de overlast van honden te beperken. Het tarief en de opbrengst van de hondenbelasting houden overigens geen verband met de kosten die de aanwezigheid van honden in Berkel en Rodenrijs met zich meebrengt. De hondenbelasting draagt bij aan de algemene middelen van de gemeente. Uit deze algemene middelen wordt bijvoorbeeld het reinigen van straten betaald.

Zelf aangifte doen
Wanneer u een hond aanschaft bent u verantwoordelijk voor de aangifte van de viervoeter bij de gemeente. Ook als het aantal honden wijzigt, moet u dat direct melden. U kunt hiervoor bij de afdeling financiën een aangiftebiljet ophalen of aanvragen.

Teruggave
Bij verhuizing naar een andere gemeente, overlijden of verkoop van de hond kunt u teruggaaf van de belasting vragen bij de afdeling financiën.

Controle
Het is natuurlijk niet terecht wanneer alleen u en andere goedwillenden hondenbelasting betalen, terwijl een ander deel van de bezitters dat niet zou doen. Daarom wordt regelmatig controle uitgevoerd. Als bij controle blijkt dat u geen aangifte heeft gedaan, wordt hiervoor een boete opgelegd en krijgt u een extra hoge aanslag.
Alleen Berkel en Rodenrijs
Soms gaan groengebieden over onze dorpsgrens. In andere gemeenten kunnen weer andere regels gelden. Informeert u in dat geval bij de betreffende gemeente naar de daar geldende regels.
Uitrenveldjes in Berkel en Rodenrijs

Voorlopig zijn er drie uitrenveldjes aangewezen:
· de dijk langs de Vogelweg

· het grasveld achter de Langeveldstraat

· de groenstrook tussen het provinciaal fietspad en de Edelsteenbuurt.
De folder "Honden en Baasjes in Berkel" is verkrijgbaar op het gemeentehuis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie