Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Condomerie wil open discussie over Kerk en Condoom


    Condomerie

Amsterdam, 11-7-2000.

Condomerie wil open discussie over 'Kerk en Condoom'

De Condomerie in Amsterdam ervaart al sinds haar oprichting weerstand tegen condoomgebruik, met name van bepaalde religieuze stromingen zoals de rooms-katholieke kerk. Om een bijdrage te leveren aan een open discussie over 'kerk en condoom' publiceert de Condomerie op haar website (http://www.condomerie.com/NKerk.html) een persoonlijk verslag van J.A. van Boven, een dominee die zijn ervaringen beschrijft met de normalisatie van condoomgebruik binnen de protestantse kerk.

In het artikel komt naar voren dat de discussie over 'Kerk en Condooms' niet alleen van deze tijd is en dat de protestantse kerk al sinds 1930 condoomgebruik accepteert. De Condomerie wil met dit verhaal voorlichters ondersteunen bij de weerstanden die zij ondervinden bij openlijke promotie van condooms en hun strijd tegen aids.

Protestantse kerk levert positieve bijdrage aan discussie

Aan de hand van persoonlijke ervaringen als theologiestudent en als hervormd predikant laat Van Boven zien dat de discussie over 'kerk en condoom' niet alleen van deze tijd is. Hij heeft ervaren dat verschillende stromingen in de kerk er ook diverse meningen op na hielden. In zijn dagelijkse praktijk kwam hij regelmatig in contact met mensen die worstelden met het probleem om anticonceptie bespreekbaar te maken of voorbehoedmiddelen te verkrijgen. Het is boeiend te lezen hoe Van Boven, gesteund door de uitspraken van de anglicaanse kerk en door de praktische behoeften in zijn gemeente, gedurende zijn loopbaan actief meewerkt aan het organiseren van voorlichting en hulp vanuit de kerk.

Condoompromotie blijft belangrijk

Vlak voor de XIII Internationale AIDS Conferentie in Durban Zuid Afrika, maakten de Verenigde Naties bekend dat wereldwijd bijna 34 miljoen mensen zijn geinfecteerd met hiv, het dodelijke aidsvirus. Medicijnen zijn niet 100% effectief en bovendien in veel landen niet beschikbaar. Het voorkomen van hiv-infecties door middel van condooms is daarom van levensbelang. Ondersteuning van condoomgebruik door zowel de overheid als maatschappelijke organisaties is in veel landen en binnen leefgemeenschappen belangrijk. Kerkelijke goedkeuring en acceptatie van condoomgebruik zouden zeker kunnen bijdragen aan de strijd tegen aids.

Publicatie is ondersteuning voor aidsvoorlichters

Het artikel 'Kerk en condoom' is interessant vanuit historisch perspectief. De Condomerie wil via deze publicatie echter ook de positieve rol van de hervormde en anglicaanse kerk benadrukken om daarmee voorlichters aan te moedigen en argumenten te geven in hun strijd tegen aids. Omdat aidsbestrijding een wereldwijd probleem is, publiceert de Condomerie het artikel 'Kerk en condoom' via het internet in het Nederlands en het Engels.

Het artikel 'Kerk en Condoom' is gepubliceerd op de website van de Condomerie:

Nederlandse versie: http://www.condomerie.com/NKerk.html

Engelse versie: http://www.condomerie.com/EChurch.html

Nadere informatie is te verkrijgen bij:

Condomerie
Theodoor van Boven
Warmoesstraat 141
1012 JB
Amsterdam

telefoon: 020- 627 41 74
fax: 020- 638 92 65
e-mail: condoms@condomerie.com
website: www.condomerie.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie