Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zieke Iepen langs N250 Den Helder worden gerooid

Datum nieuwsfeit: 11-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Ziek Iepen langs N250

Datum: 11 juli 2000

Aanstaande donderdagochtend zullen in opdracht van de Provincie Noord-Holland drie iepen langs de Zuidstraat en de Binnenhaven worden gerooid. Onderzoeken van zowel de Provincie als het ingenieursbureau Omegam hebben onlangs aangetoond dat de bomen geïnfecteerd zijn met de schimmel 'Ophiostoma ulmi', die de voor iepen dodelijke ziekte veroorzaakt.

Ingenieursbureau Omegam adviseerde naar aanleiding van het onderzoek om ook enkele naastliggende gezonde bomen te rooien. Deze maatregel moet het zogenaamde "domino-effect" tegengaan, waarbij een zieke boom naastgelegen bomen besmet doordat de wortels met elkaar in aanraking komen. Dit domino-effect is er waarschijnlijk de oorzaak van dat al enkele jaren achtereen iepen langs de N250 besmet worden met de iepziekte. De Provincie heeft het advies vooralsnog niet overgenomen en zal alleen de drie zieke iepen verwijderen.

Om de werkzaamheden veilig te kunnen verrichten, zal de uitvoerder tijdelijk mobiele verkeerslichten plaatsen op de betreffende plekken. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd voor of na de ochtendspits om het verkeer zo min mogelijk te hinderen.

De gerooide bomen worden direct afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. De wortels van gerooide gezonde en zieke bomen blijven in de grond; de verantwoordelijke schimmel verplaatst zich in de boom via het boomsap. Als een boom gerooid is, staat de sapstroom bijna onmiddellijk stil en is het gevaar van besmetting via de wortels nihil.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie