Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpak grondwatersanering Dravo in Bunnik met alcohol

Datum nieuwsfeit: 11-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht


Persbericht
11 juli 2000

AANPAK GRONDWATERSANERING DRAVO MET ALCOHOL

Na ruim een jaar van voorbereiding gaat de grondwatersanering in Bunnik daadwerkelijk van start. Tot op heden was sprake van een experimentele testperiode, omdat het gaat om een nieuwe methode van bodemsanering. De voorbereidingen duurde langer, omdat de pilot niet meteen de verwachte resultaten opleverde doordat bij proeven putten verstopt raakten. Inmiddels is dat probleem onder controle. Het gaat om een grondwatersanering op een terrein waar vroeger Dravo, fabrikant van stalen draadproducten, was gevestigd. De sanering is nodig om een gecombineerde verontreiniging van gechloreerde koolwaterstoffen en nikkel aan te pakken.

Bij deze nieuwe methode, een gecombineerde in-situ behandeling, is het de bedoeling door infiltratie van voedingsstoffen de vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen in het grondwater langs natuurlijke weg af te breken en een nikkelverontreiniging onschadelijk te maken door de vorming van nikkelsulfides. De voedingstof, in het geval van deze sanering gaat het om methanol (alcohol), zorgt ervoor dat bacteriën 'aan het werk gaan' om beide verontreinigingen onschadelijk te maken.

Het afgraven en verplaatsen van verontreinigde grond is bij deze sanering niet aan de orde. De reguliere in situ techniek richt zich op indivuduele stofgroepen. In de praktijk is er echter vaak sprake van een combinatie van verschillende verontreinigingstypen. Met de huidige technieken en de huidige saneringsdoelstellingen blijkt het niet mogelijk een gecombineerde verontreiniging te behandelen. Dit geldt met name voor de zeer veel voorkomende combinatie van chloorhoudende koolwaterstoffen en zware metalen. Op het voormalige Dravo-terrein is sprake van deze gecombineerde verontreiniging. Vandaar deze nieuwe gecombineerde in-situ behandeling.

Bij deze bijzondere sanering werkt de provincie Utrecht samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de Landbouwuniver-siteit Wageningen, de Universiteit van Leuven (B), een biotechnologisch instituut in Braunschweig (D) en Tauw Milieu in Deventer. Dit adviesbureau heeft het concept ontwikkeld dat in het experiment gehanteerd werd.

De Europese Unie subsidieert het project tijdens de eerste twee jaren. De methode wordt met wetenschappelijk onderzoek begeleid. Deze periode wordt afgesloten met een internationaal congres over de toepassing van in-situ technieken op 9 en 10 oktober a.s. De totale sanering zal vermoedelijk vijf jaar duren. De niet-gesubsidieerde kosten komen voor rekening van het Ministerie van VROM. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de sanering. De totale kosten van het project bedragen circa 3 miljoen gulden.
(Voor informatie: Susan.van.Vliet@provincie-utrecht.nl, 030 - 258 31 51)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie