Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamerantwoorden: oplichting van ouderen en gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Antwoord Kamervragen over oplichting van ouderen en gehandicapten
Gemaakt: 13-7-2000 tijd: 11:36


1

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 12 juli 2000

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Dankers en Van der Hoeven. De vragen zijn mij gestuurd per brief van 6-6-2000, onder nummer 2990011860.


1 Ja.


2 t/m 4 Een aantal regelingen, zowel van civiel- als strafrechtelijke aard, biedt bescherming tegen de activiteiten zoals die ontplooid zijn in de «Doetinchemse dakdekkerszaak». Genoemd kunnen worden de algemene bepalingen van het verbintenissenrecht in het Burgerlijk Wetboek. Zo is op basis van artikel 44 in Boek 3 een rechtshandeling vernietigbaar wanneer zij door bedreiging, door bedrog of door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Verder zijn er bepalingen (o.a. betreffende oplichting) in het Wetboek van Strafrecht en bepalingen in de Colportagewet (waaronder de mogelijkheid de overeenkomst, ook een reeds uitgevoerde, binnen een bepaalde tijd te ontbinden en het reeds betaalde terug te vorderen). Deze regels bieden naar mijn mening voldoende mogelijkheden voor consumenten om zich te verweren tegen onbehoorlijke handelspraktijken. Ook in deze zaak zijn zware straffen uitgedeeld.

Het is echter niet reëel te denken dat hiermee praktijken zoals die in de Doetinchemse dakdekkerszaak aan de orde waren, geheel voorkomen kunnen worden. Ook door een aanscherping van de bestaande regels kan dit niet worden bereikt.

Ik ben dan ook niet voornemens bestaande regels te wijzigen of nieuwe, specifieke regels op te stellen.

(w.g.) drs. G. Ybema

Staatssecretaris van Economische Zaken

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie