Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VWS: informatie voor vrouwen over trilucent borstimplantaten

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Informatieblad Trilucent borstimplantaten

INFORMATIE VOOR VROUWEN OVER TRILUCENT BORSTIMPLANTATEN

Dit informatieblad, waarin nader wordt ingegaan op de Trilucent borstimplantaten, is opgesteld door het Medical Devices Agency (MDA - Bureau Medische Hulpmiddelen), dat deel uitmaakt van het Britse Ministerie van Volksgezondheid. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt deze informatie van belang en heeft het daarom vertaald en waar nodig aangepast aan de Nederlandse situatie.

AchtergrondWellicht weet u dat de Trilucent borstimplantaten in maart 1999 uit de handel werden genomen. Dit gebeurde omdat het MDA twijfels had over de veiligheid van deze implantaten.De fabrikant heeft deze implantaten van heel de Europese markt gehaald en dus ook in Nederland.

Sommige vrouwen die dergelijke borstimplantaten hebben, klagen over borstzwellingen en een onaangenaam gevoel. Er zijn echter nog geen meldingen van ernstige gezondheidsproblemen.

De Trilucent borstimplantaten zijn gevuld met sojaolie. Na het eten van sojabonen en sojaolie verdwijnen deze vrij snel uit het lichaam. De sojaolie in de Trilucent borstimplantaten kan er echter heel langzaam uitlekken. Het bedrijf heeft aanvullend onderzoek gedaan naar wat er met de sojaolie in het lichaam gebeurt.

Op verzoek van het MDA heeft een adviesgroep van onafhankelijke deskundigen (de Independent Advisory Group) de resultaten van dit onderzoek bekeken. Deze experts vonden geen wetenschappelijke bewijzen dat Trilucent borstimplantaten ernstige ziekten kunnen veroorzaken, maar vonden ook geen bewijzen dat de implantaten volledig veilig zijn. Uw behandelend arts kan u daar meer over vertellen.

Voorgestelde actieHoewel niet met zekerheid vaststaat dat de Trilucent borstimplantaten ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, beveelt de Independent Advisory Group veiligheidshalve het volgende aan:


+ U dient te overwegen om uw Trilucent borstimplantaten te laten weghalen. In overleg met uw chirurg kunt u dan eventueel opteren voor een ander implantaat;
+ Het beste is om geen borstvoeding te geven zolang de Trilucent borstimplantaten nog niet zijn weggehaald. Nederlandse experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwachten geen problemen bij zwangerschappen omdat het onwaarschijnlijk is dat eventueel schadelijke stoffen uit borstimplantaten het ongeboren kind zullen bereiken.

Het is goed om te weten dat er nog geen gevallen bekend zijn waarin de Trilucent borstimplantaten schade bij vrouwen of babys hebben veroorzaakt en dat dit advies bedoeld is als een voorzorgsmaatregel.

Wat nu?Indien u vermoedt dat u een Trilucent borstimplantaat heeft, dient u eerst contact op te nemen met de chirurg die de implantatie heeft verricht.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor deze implantaten, AEI Inc., heeft erin toegestemd om alle vereiste behandelingen te betalen. Indien u inderdaad Trilucent borstimplantaten heeft en besluit om deze te laten weghalen of te vervangen, dan hoeft u daar dus zelf niets voor te betalen. Voor nadere informatie omtrent de vergoedingsregeling kunt u contact opnemen met de Consumentenbond.

Algemeen adviesMocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u contact opnemen met:


* Publieksvoorlichting Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport op nummer 070 340 7890 voor algemene informatie.
* De Consumentenbond (mevrouw Diny Klip) op nummer 070 445 4004 voor informatie over de vergoedingsregeling.

* De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie adviseert patiënten contact op te nemen met hun behandelend plastisch chirurg.

Wat dient u met uw behandelend arts te bespreken?U kunt met uw behandelend arts het volgende bespreken:

* de achterliggende redenen voor de aanbeveling om het implantaat te verwijderen;

* waarom dit advies wordt gegeven;

* wat te doen bij borstvoeding of zwangerschap;
* afspraken voor na-controles.

Het besluit om de implantaten weg te halen of te vervangen dient gezamenlijk, na grondig overleg, door u en uw behandelend arts te worden genomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie