Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Instandhouding probleem voor eigenaren Rijksmonumenten

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Instandhouding probleem voor eigenaren rijksmonumenten

Veel eigenaren en beheerders van rijksmonumenten ondervinden problemen met het maken van een structureel restauratie- en onderhoudsplan en het aanvragen van subsidies bij de overheid. Zij zouden meer eigen verantwoordelijkheid willen bij het aanwenden van restauratie- en onderhoudssubsidies. Deze bevindingen staan in het onderzoeksrapport over de instandhouding van rijksmonumenten, dat deze zomer door staatssecretaris van Cultuur, dr. F. van der Ploeg naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Doel van het onderzoek was een beter inzicht te krijgen in de problemen die eigenaren en beheerders ontmoeten bij de instandhouding van monumenten.
In het rapport wordt bijvoorbeeld de ingewikkelde wet- en regelgeving genoemd voor subsidiëring van restauratie en onderhoud. Daarnaast signaleren de geënquêteerden de inadequate afstemming van het instandhoudingsbeleid tussen de verschillende overheidsniveaus en vaak lange procedures.

De eigenaren en beheerders pleiten voor een heldere wet- en regelgeving, eenduidige procedures, één centraal aanspreekpunt en langjarige afspraken met de overheid voor vaste restauratie- en onderhoudsbijdragen. Dit beleid zou volgens hen kunnen leiden tot een structurele "totaalbenadering", waarbij restauratie, onderhoud en exploitatie van het monument zijn geïntegreerd en waarin ruimte is voor een preventieve onderhoudsaanpak.

Voor het onderzoek zijn acht experts en vijftig eigenaren en beheerders van verschillende categorieën van rijksmonumenten geïnterviewd. Binnenkort zal staatssecretaris Van der Ploeg de Kamer nader informeren over de contouren van een nieuw integraal instandhoudingsbeleid.

De integrale tekst van het rapport is te raadplegen op www.minocw.nl/cultuur.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie