Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord op Kamervragen oplichting ouderen en gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 122
Datum: 12-07-2000

OPLICHTING VAN OUDEREN EN GEHANDICAPTEN

De leden van de Tweede Kamer Dankers en Van der Hoeven (beiden CDA) hebben aan de staatssecretaris van Economische op 5 juni 2000 de volgende schriftelijke vragen gesteld.

1 Bent u bekend met de "Doetinchemse dakdekkers" -zaak, waarbij bejaarden en gehandicapten door oplichters werden overgehaald om tegen enorme bedragen niet-noodzakelijke werkzaamheden aan daken van huizen uit te voeren? 1)

2 Bent u van oordeel dat alles in het werk gesteld moet worden om herhaling van dergelijke praktijken - volgens de Rechtbank werden de bejaarden en gehandicapten volledig uitgebuit en misbruikt - te voorkomen?

3 Welke wettelijke mogelijkheden zijn er op dit moment naast de colportagewet voorhanden?

4 Acht u deze voldoende, of bent u bereid deze wettelijke mogelijkheden aan te scherpen om daarmee deze schandalige praktijken sneller aan te pakken? Zo ja, op welke wijze?


1) ANP, 1 mei jl. en 3 mei jl.

De staatssecretaris van Economische Zaken, drs. G.Ybema, heeft deze vragen als volgt beantwoord.

1 Ja.

2 t/m 4 Een aantal regelingen, zowel van civiel- als strafrechtelijke aard, biedt bescherming tegen de activiteiten zoals die ontplooid zijn in de "Doetinchemse dakdekkerszaak". Genoemd kunnen worden de algemene bepalingen van het verbintenissenrecht in het Burgerlijk Wetboek. Zo is op basis van artikel 44 in Boek 3 een rechtshandeling vernietigbaar wanneer zij door bedreiging, door bedrog of door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Verder zijn er bepalingen (o.a. betreffende oplichting) in het Wetboek van Strafrecht en bepalingen in de Colportagewet (waaronder de mogelijkheid de overeenkomst, ook een reeds uitgevoerde, binnen een bepaalde tijd te ontbinden en het reeds betaalde terug te vorderen). Deze regels bieden naar mijn mening voldoende mogelijkheden voor consumenten om zich te verweren tegen onbehoorlijke handelspraktijken. Ook in deze zaak zijn zware straffen uitgedeeld.
Het is echter niet reeel te denken dat hiermee praktijken zoals die in de Doetinchemse dakdekkerszaak aan de orde waren, geheel voorkomen kunnen worden. Ook door een aanscherping van de bestaande regels kan dit niet worden bereikt.
Ik ben dan ook niet voornemens bestaande regels te wijzigen of nieuwe, specifieke regels op te stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie