Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Ede is gestart met maaien bermen

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Gemeente is gestart met maaien bermen

De afdeling Beheer is gestart met het maaiwerk van de bermen binnen de bebouwde kom. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente uitgevoerd door de Firma Vaarkamp uit Ede, de Firma van de Haar uit Wekerom en de Firma Florijn uit Wouden-berg.

Natuurlijk bermbeheer
De afdeling Beheer heeft 76 ha. bermen binnen de bebouwde kom onder beheer. Sinds ruim 25 jaar wordt hier een natuurlijk beheer op toegepast. Dit houdt in dat er geen chemische middelen en kunstmeststoffen op de berm gebruikt worden. Gevolg van dit beheer is ook dat de bermen minder vaak gemaaid worden d.w.z. één à twee keer per jaar. Zowel bij de aanleg als bij het beheer wordt gelet op de ontwikkeling van de bloemen in de bermen. Daarom worden op nieuwe bermen meestal bloemen mee ingezaaid. Het maaisel wordt altijd afgevoerd. Juist door een zogenaamd verschralingsbeheer, waarbij het maaisel afgevoerd wordt kan de bloemrijkdom op de bermen gegarandeerd en gestimuleerd worden.

Bloemen en vlinders
Na het maaien van kruispunten en uitzichthoeken is nu met de eerste maaironde ge-start. Tijdens deze ronde worden sommige bermen of delen ervan niet meege-maaid. Dit is een bewuste keuze! In juli staan veel bermen nog fraai te bloeien. Veel dieren, vooral insekten hebben er baat bij dat de bermen niet allemaal tegelijk gemaaid worden. Ze vinden er voedsel en schuilge-legen-heid. Vooral vlinders bezoeken in voorjaar en zomer de bloemen om nektar en stuifmeel te halen. Door het, afwisselend, warme en regenachtige weer zijn veel planten op de bermen hoog opgeschoten. Om te voorkomen dat deze planten over voet- of fietspaden gaan hangen, worden de bermranden wel meegemaaid. De bloembermen die gemaaid worden komen na enkele weken opnieuw in bloei. De niet-gemaaide delen kunnen in de zomer doorbloeien en uiteindelijk zaad vormen.

Wat bloeit daar? Op dit moment staan veel bermen in Ede mooi te bloeien. De Galvanistraat is elk jaar weer een blikvanger. Tussen de Klaprozen staan de gele bloemen van Rolklaver en Biggekruid te bloeien en vormen samen een fleurig beeld. Ook de bermen langs de Lumièrestraat zijn één en al kleur. Op de J.Th.Tooroplaan staan de Rolklaver en de Gele morgenster te bloeien. De mooie bloem van de Gele morgen-ster is alleen bij zonneschijn open en (de naam zegt het al) voornamelijk in de ochtend. Op de Veenderweg bloeien op dit moment de kleine, felroze bloemen van de Steenanjer en de blauwe bloemen van het Zandblauwtje. De berm tegenover het Streekziekenhuis in Bennekom is op dit moment ook een lust voor het oog! Het Peppelensteeggebied is blauw gekleurd van het Slangekruid. Dit is een forse, ruw behaarde plant. De bloemknoppen en de pas geopende bloemen zijn roze, daarna verkleuren ze naar paars tot zuiver blauw. Het bekijken waard!

Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de afdeling Beheer van de gemeente Ede.
Tel: 0318-68 06 75 (dhr. J.Bos) of 68 06 77 (dhr. P.v.Hensbergen).
Foto-onderschrift

De bloemen van de Gele morgenster in bloei in de bermen op de J.Th.Tooroplaan.Ede, 12 Juli 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie