Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start project vakantiewerk Arbeidsinspectie

Datum nieuwsfeit: 12-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

12-07-2000
Start project vakantiewerk Arbeidsinspectie
Ook dit jaar zal Arbeidsinspectie controleren of jonge vakantiewerkers op een veilige en gezonde manier werken. Vooral bedrijven in de detailhandel, horeca, industrie en landbouw zullen onder de loep worden genomen. Het is de vierde keer dat Arbeidsinspectie een project vakantiewerk doet.
Deze zomer zal Arbeidsinspectie bij zo\'n achttienhonderd bedrijven controleren of vakantiewerkers op een veilige en gezonde manier werken. Veel van deze hulpkrachten zijn onervaren scholieren die willen bijverdienen. Het risico op ongevallen is groter dan met vaste krachten. Voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar gelden er daarom ook speciale regels op het gebied van arbeidstijden, veiligheid en gezondheid. Zo mogen ze alleen werken onder deskundig toezicht en gelden beperkingen met betrekking tot de werktijden. s Nachts werken is voor deze groep verboden, s avonds en in de vroege ochtenden werken mag alleen onder bepaalde voorwaarden.

Proces-verbaal
Vorig jaar constateerde Arbeidsinspectie 756 overtredingen bij 470 bedrijven. In totaal kregen bijna tweeduizend ondernemers een bezoek. In 29 gevallen was de overtreding zo ernstig dat een proces-verbaal is opgemaakt. Voorkomende fouten waren bijvoorbeeld: kinderen die werkten in een onveilige omgeving, of in de buurt van machines (mag pas vanaf zestien jaar), of die tot s avonds laat of te lang op één dag werkten. Ook ontbrak het vaak aan goede voorlichting van werkgevers aan hun vakantiewerkers over de taken die ze moesten verrichten en de eventuele risico\'s die daaraan zijn verbonden.
Dit jaar zal Arbeidsinspectie in ieder geval bij die bedrijven langs gaan, die vorig jaar een waarschuwing of een proces-verbaal kregen. Alle ongevallen waar vakantiewerkers bij zijn betrokken, zullen worden onderzocht. De overige inspecties zullen zo gericht mogelijk plaatsvinden. Werkgevers die niet in het bezit zijn van de verplichte risico-iventarisatie en -evaluatie kunnen een boete verwachten.

Informatie: Van Mierlo

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie