Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

D66 voert actie voor gekozen burgemeester Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

D66 voert actie voor gekozen burgemeester


Amsterdamse D66'ers verzamelen handtekeningen om een referendum af te dwingen over de opvolging van burgemeester Patijn. Het Amsterdamse Burgemeesters Comité (ABC), dat donderdag wordt opgericht, wil dat de inwoners zelf hun eerste man kiezen.

De gemeenteraad bespreekt volgende week de procedure rond de opvolging van Patijn naar aanleiding van een notitie van D66 over de gekozen burgemeester. In Den Haag volgt daarover later een beslissing, te laat om van betekenis te zijn voor de opvolging van Patijn. Hij neemt uiterlijk augustus 2001, dan wordt hij 65, ontslag.

Bij de komst van een nieuwe burgemeester kiest de gemeenteraad in de meeste gevallen een vertrouwenscommissie uit zijn midden. Die stelt een voorkeurslijstje op van de personen die bij de commissaris van de koningin hebben gesolliciteerd. De commissaris spreekt met de kandidaten en stuurt zijn bevindingen door naar Den Haag, waar de beslissing valt. De procedure is vertrouwelijk.

D66 stelt voor om in de procedure rond de opvolging van Patijn geen vertrouwenscommissie te benoemen. De partij wil dat de kandidaten een afschrift van hun sollicitatiebrief naar de gemeenteraad sturen, waardoor hun kandidatuur openbaar is.

Vervolgens organiseert de gemeente een peiling onder de bevolking. De uitslag gaat als advies naar de commissaris van de koningin.

'Dit is de enige manier waarop we niet in conflict komen met de huidige regels over de benoeming', zegt D66-raadslid A. Arda, een van de opstellers van de nota over de gekozen burgemeester. 'En we geven de burgers iets dat op een burgemeestersverkiezing lijkt.'

Benoemingen vinden tot nu toe in de beslotenheid plaats, maar volgens Arda moeten 'de kandidaten het aandurven om in de openbaarheid te treden'. 'Als ze dat niet willen of kunnen, dan zijn ze niet geschikt voor een openbare functie als de burgemeester van Amsterdam. En we moeten af van het idee dat iemand is afgebrand als hij een functie misloopt', aldus Arda.

Het D66-voorstel maakt niet veel kans in de raad. De VVD is tegen, die partij ziet niets in de gekozen burgemeesters. Ook de PvdA, de grootste partij, zal het D66-voorstel verwerpen. 'Wij willen ook meer betrokkenheid van de burgers', zegt A. Yalin, 'maar niet zo'. 'D66 laat de burgers kiezen, maar het heeft geen status. We willen wachten op wettelijke veranderingen.'

De PvdA is bereid drie maanden te wachten met de procedure, zodat Den Haag meer tijd heeft om met een goede regeling te komen. In de tussentijd kan een interim-burgemeester worden benoemd. Voor D66 is dat niet voldoende. Als het voorstel inderdaad wordt verworpen, komt het Amsterdamse Burgemeesters Comité in beeld. In Amsterdam kan zo goed als elk raadsbesluit ter correctie aan de bevolking worden voorgelegd. Daarvoor moeten zo'n driehonderd handtekeningen worden verzameld en daarna, als het voorstel wordt verworpen, 25 duizend. Als er voldoende steun is, mogen de Amsterdammers naar de stembus.

De vraag is wat er gebeurt als een meerderheid van de bevolking het besluit van de gemeenteraad terugdraait. Dan is er strikt genomen geen besluit genomen om de burgemeesterspeiling onder de bevolking te organiseren, zoals D66 wil. Het ABC heeft goede hoop dat de raad zich dan verplicht zal voelen om een burgemeestersverkiezing te organiseren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie