Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Functievergelijking onderbouwt salariseis HAIO's

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Functievergelijking onderbouwt salariseis Haio's

LAD-bericht van 13 juli 2000

De LAD start deze maand de onderhandelingen met de SBOH, Stichting Beroeps-Opleiding tot Huisarts, over de arbeidsvoorwaarden van de arts in opleiding tot huisarts. Ter voorbereiding heeft de LAD in overleg met LOVAH, Landelijke Organisatie Van Aspirant-Huisartsen, de uitgangspunten voor dit overleg geformuleerd. Parallel hieraan loopt
- nog steeds - de discussie over de salariëring van haio's. Een functievergelijkingsonderzoek moet een toekomstige forse salarisgroei van de aspirant-huisartsen onderbouwen...

Hoewel de 4% salarisgroei die LAD en LOVAH de komende onderhandelingen eisen marktconform is, hebben LAD en LOVAH zich op termijn een forse verbetering van het haio-salaris ten doel gesteld. Al jaren is het lage inkomen van de haio onderwerp van discussie tijdens het arbeidsvoorwaardenoverleg met de SBOH. Duidelijk is een aantoon baar verband tussen de teruglopende aanmeldingen voor de huisartsenopleiding en het lage inkomen van de haio's. Op termijn streven partijen dan ook naar een inkomensgroei die kan oplopen tot
30%! Een goede pensioenvoorziening voor de huisarts in opleiding staat daarnaast hoog op de wensenlijst van LAD en LOVAH. Voorstellen daartoe worden op dit moment uitgewerkt.

Onderzoek naar salariëring
Ter onderbouwing van deze forse salarisaanpassing hebben de vertegenwoordigers van de huisartsen in opleiding echter eerst de uitkomsten nodig van een functievergelijkingsonderzoek. Op initiatief van LAD en LOVAH moet er in overleg met de Landelijke Huisartsen Vereniging, LHV onderzoek gedaan worden naar de salariëring van haio's in relatie tot die van andere artsen in opleiding. Een onafhankelijk bureau moet in dit functievergelijkingsonderzoek arbeidsvoorwaarden en werkzaamheden van artsen in opleiding tot huisarts, verpleeghuisarts, sociaal-geneeskundige én assistent-geneeskundigen in opleiding vergelijken. Het streven is dat de resultaten in september/oktober bekend gemaakt worden.

Uitbreiding opleidingscapaciteit
Minister Borst heeft na overleg met de kamercommissie Volksgezondheid ook toestemming gegeven voor een ander onderzoek dat functie en salaris van de huisarts in opleiding vergelijkt met het takenpakket en inkomen van de verpleeghuisarts in opleiding. Dit onderzoek is opgedragen aan het College Tarieven Gezondheidszorg, CTG. Inmiddels is daarvan bekend dat het CTG de opdracht tot dit onderzoek zal teruggeven. De redenen daarvoor zijn op dit moment nog niet bekend. De minister heeft al wel toegezegd de capaciteit van de huisartsenopleiding uit te breiden. Van de zijde van de huisartsenopleiding gaat men hiermee akkoord op voorwaarde dat er een samenhangend pakket aan maatregelen getroffen wordt. Uiteraard inclusief de verhoging van het haio-inkomen!

LAD en LOVAH verwachten dat de uitkomsten van het functievergelijkingsonderzoek met andere vergelijkbare functies voldoende argumenten geeft om deze forse verbetering en gelijktrekking van het salaris voor de haio's te rechtvaardigen. Op de korte termijn zullen de haio's het echter met een salariseis voor een trendmatige inkomensgroei van 4% moeten doen. Maar de LAD werkt dus samen met LOVAH aan meer!

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten van start

© copyright LAD 2000 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie