Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland toch niet rechtvaardig

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
LBL bekritiseert leeftijd als volgordecriterium

Woonruimteverdeling Zuid-Kennemerland toch niet rechtvaardig

Utrecht, 13 juli 2000 - Het woonruimteverdelingssysteem van de regio Zuid-Kennemerland biedt geen enkele zekerheid voor individuele woningzoekenden. Toewijzing van woningen louter op basis van leeftijd is niet rechtvaardig. Tot die conclusie komt het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie in een brief aan het College van de gemeente Haarlem.

Aan het begin van dit jaar ontving het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie (LBL) via het Anti Discriminatiebureau Haarlem tientallen klachten van bewoners van de regio Zuid-Kennemerland over het woonruimteverdelingssysteem. Met dit systeem worden de woningen evenredig verdeeld over leeftijdscategorieën. Binnen de categorieën is de leeftijd bepalend voor de kans op een woning. Een 29-jarige woningzoekende die al een aantal jaren op een woning wacht, bijvoorbeeld, moet op haar 30-ste opnieuw beginnen in een nieuwe leeftijdscategorie.

Naar aanleiding van die klachten heeft het LBL een eerste brief gestuurd naar het college van Haarlem. In het antwoord op die brief wees Haarlem de aantijging van leeftijdsdiscriminatie van de hand, zowel bij de keuze voor categorisering naar leeftijd als de keuze voor leeftijd als volgordecriterium binnen deze categorieën. Dit heeft de gemeente ook aan de pers laten weten.

Het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie denkt er anders over dan het College van Haarlem. Het LBL is na nadere bestudering nog steeds van mening dat het systeem onrechtvaardig is. Het LBL bekritiseert niet de keuze van de indeling in leeftijdscategorieën zoals in het systeem wordt gehanteerd. Hierdoor hebben immers ook jongeren een evenredige kans op een woning. Juist jongeren worden vaak het slachtoffer van woonruimteverdelings-systemen waarin inschrijfduur bepalend is. Maar het gebruik van leeftijd als volgordecriterium binnen de categorieën leidt tot leeftijdsdiscriminatie.

Het LBL adviseert het College dan ook om het gebruik van leeftijdscategorieën te handhaven en te zoeken naar alternatieven voor het volgordecriterium binnen deze categorieën. Te denken valt daarbij aan een combinatie van inschrijfduur, economische binding en het onderscheid tussen starter en doorstromer, criteria die bij andere gemeenten succesvol worden gehanteerd.

Als de gemeenten uit de regio Zuid-Kennemerland in de brief geen aanleiding zien om het regionale woonruimteverdelingssysteem te veranderen, zal het LBL de gedupeerden de weg naar de rechtbank aanraden.

De gehele brief aan het College van B&W is te vinden op www.leeftijd.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie,
Hagar Roijackers (pr@leeftijd.nl) 030 - 26 62 000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie