Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ileen Montijn opent tentoonstelling Heden Getekend

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KASTEEL MUSEUM SYPESTEYN

Ileen Montijn opent tentoonstelling Heden Getekend
Heden Getekend

een keuze uit de tekeningenverzameling van de Provincie Utrecht in Kasteel-Museum Sypesteyn


14 juli t/m 17 september 2000

Op donderdag 13 juli om 17.30 uur vindt de opening plaats van Heden Getekend, een tentoonstelling van hedendaagse tekeningen in Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. Ileen Montijn, historica en publiciste, zal een inleiding houden. Daarna volgt een optreden van de accordeonisten Victor & Vladimir. Voor de pers is er gelegenheid om de tentoonstelling vanaf 16 uur, voorafgaand aan de opening, te bezichtigen. Meta Knol, samenstelster van de tentoonstelling, is dan aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

ingrijpende verandering
Het wordt ongetwijfeld een opmerkelijke combinatie: ruim veertig hedendaagse tekeningen, opgenomen in de historische interieurs van Kasteel-Museum Sypesteyn. Het betekent een ingrijpende verandering in de klassieke inrichting van het kasteel, want een deel van de eigen verzameling wordt (tijdelijk) van de muren gehaald om ruimte te maken voor moderne kunst. In vrijwel elke zaal komen een of meer tekeningen te hangen. Zo worden er tekeningen van Joep van Lieshout geëxposeerd in de Wapenkamer. De Gotische Kamer biedt straks ruimte aan tekeningen van Jans Muskee en Sef Peeters. En de zelfportretten van Philip Akkerman worden opgehangen tussen de familieportretten van de Van Sypesteyns. Op die manier kunnen er allerlei onverwachte verbindingen, merkwaardige overeenkomsten en spannende contrasten ontstaan - een combinatie van oud en nieuw die kan uitdagen tot een andere manier van kijken. Waarom zie je eigenlijk zo snel dat iets van deze tijd is, of juist van vroeger?

Kasteel-Museum Sypesteyn
Het charmante, kleinschalige Kasteel Sypesteyn werd begin 20e eeuw gebouwd op initiatief van Jonkheer C.H.C.A. van Sypesteyn (1857-1937), de laatste telg van een adellijk geslacht. Met de nieuwbouw, op de plek waar ooit het voorvaderlijk stamslot van de Van Sypesteyns zou hebben gestaan, wilde hij een laat middeleeuws kasteel in herinnering roepen. Het interieur is opgebouwd uit antieke bouwfragmenten, deuren, spanten en betimmeringen, die her en der werden verzameld. Van meet af aan gaf Van Sypesteyn het gebouw een museale functie; hij exposeerde er zijn verzamelingen van o.a. familieportretten, porselein en keramiek, glas, zilver, klokken, beeldhouwwerken en wapens. Het kasteel is gelegen in een ruim aangelegd park met fraaie, gevarieerde tuinen.

Verzameling hedendaagse tekeningen van de Provincie Utrecht Sinds 1985 worden in opdracht van de Provincie Utrecht hedendaagse tekeningen van Nederlandse kunstenaars verzameld. Het is een bijzondere - nog nagenoeg onbekende - verzameling van hoog niveau, waarin 'en passant' een overzicht wordt gegeven van de Nederlandse tekenkunst van de afgelopen vijftien jaar. De verzameling, die in 1991 in bruikleen werd gegeven aan het Centraal Museum, bevat ruim 250 tekeningen van uiteenlopende kunstenaars als Jan Schoonhoven, Marlene Dumas, Kees Smits, Henri Jacobs, René Daniëls, Erik Andriesse, Charlotte Schleiffert, Dieuwke Spaans en Mariëtte Linders.

In Heden Getekend is werk te zien van: Philip Akkerman, Otto Egberts, Marcel van Eeden, Henri Jacobs, Hewald Jongenelis, Paul Klemann, Joep van Lieshout, Erik Mattijssen, Jans Muskee, Mai van Oers, Sef Peeters, Marcel Reyerman, Vittorio W. Roerade, Roland Sips, Carel Visser en Sylvie Zijlmans.

Kasteel-Museum Sypesteyn, Nieuwloosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht, tel: 035-5823208, e-mail: (info@sypesteyn.nl), website: www.sypesteyn.nl

Geopend van di t/m vr van 10 tot 17 uur, en op za/zo/feestdagen van 12 tot 17 uur.
De tentoonstelling is uitsluitend per rondleiding te bezichtigen. Rondleidingen di t/m vr dagelijks om 11.00-12.30-14.00-15.00-16.00 uur, op za/zo/feestdagen dagelijks om 13.00-14.00-15.00-16.00 uur, en op aanvraag.-

Bel voor meer informatie & fotomateriaal:

Meta Knol, samensteller van de tentoonstelling (030-2362326, (mknol@centraalmuseum.nl))
of Bertine Oosthoek van Kasteel-Museum Sypesteyn (035-5823208, (info@sypesteyn.nl)).


04 jul 00 21:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie