Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Commissie publieksbereik hedendaagse kunst en musea

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: INSTELLING COMMISSIE PUBLIEKSBEREIK KUNST EN ...

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Persbericht Ministerraad

13 juli 2000

INSTELLING COMMISSIE PUBLIEKSBEREIK HEDENDAAGSE KUNST EN MUSEA

Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mede namens minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met de instelling van de commissie Publieksbereik Hedendaagse Kunst en Musea. Deze commissie gaat onder leiding van Sjarel Ex onderzoeken hoe het publieksbereik van de hedendaagse beeldende kunst kan worden vergroot. Ook zal de commissie kijken op welke wijze de bestaande instellingen op het gebied van beeldende kunst hieraan kunnen bijdragen.

Het kabinet geeft hiermee invulling aan de toezegging in de nota Vermogen om te laten zien die in april jl. naar de Tweede Kamer is gestuurd. In deze nota, die handelt over het meer zichtbaar maken van collecties, signaleert het kabinet dat het publieksbereik van de hedendaagse kunst beperkt is, ondanks de aandacht hiervoor in de media en het grote aantal instellingen in deze sector. Het kabinet vindt het voor het vergroten van het publieksbereik van belang dat de verschillende instellingen die zich met hedendaagse kunst bezighouden, zoals galeries, musea, centra voor beeldende kunst en kunstuitleen, hun activiteiten meer op elkaar afstemmen. In de nota stelt het kabinet dat zij bij presentaties of bij verkoop van kunstwerken zouden moeten verwijzen naar elkaars activiteiten. Ook kunnen zij informatie uitwisselen en samenwerken bij het verzamelen en presenteren van kunst en bij contacten met particuliere verzamelaars.

De commissie Publieksbereik Hedendaagse Kunst is samengesteld uit vertegenwoordigers van de verschillende instellingen in de sector hedendaagse kunst. De volgende personen nemen zitting in de commissie:

Sjarel Ex, voorzitter. Ex is directeur van het Centraal Museum in Utrecht
Mira Kho, werkzaam bij de Stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001
Boris van Berkum, Showroom MAMA (Media and Moving Art) in Rotterdam
Leontine Coeleweij, werkzaam als conservator voor het Stedelijk Museum Amsterdam
Lisette Smits, Stichting Casco Projects te Utrecht Antoinette Reuten, eigenaar Galerie Reuten in Amsterdam Din Pieters, rapporteur

Uiterlijk in december van dit jaar komt de commissie met haar rapportage en haar aanbevelingen. De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij vervolgens over de rapportage en de aanbevelingen wil overleggen met de Raad voor Cultuur en met uitvoerders in het .veld..

RVD, 13.07.2000


13 jul 00 17:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie