Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fraude met kentekenbewijzen wordt aangepakt

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

RVD/DV

MINISTERRAAD: FRAUDE MET KENTEKENBEWIJZEN WORDT AANGEPAKT.....

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Persbericht Ministerraad

13 juli 2000

FRAUDE MET KENTEKENBEWIJZEN WORDT AANGEPAKT

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel dat de mogelijkheden verruimt om de afgifte van een kentekenbewijs te weigeren. Het voorstel houdt in dat geen kentekenbewijs wordt afgegeven als op naam van de aanvrager nog één of meer voertuigen staan waarvoor niet aan alle verplichtingen is voldaan (motorrijtuigenbelasting, openstaande boetes). Deze maatregel heeft vooral tot doel het .katvangers. moeilijker te maken meer dan één kentekenbewijs op hun naam te zetten. De maatregel is aangekondigd tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Gecontroleerde afgifte en inname van kentekenplaten (GAIK) in de Tweede Kamer.

Katvangers zijn personen die doorgaans tegen vergoeding meer dan één kenteken op hun naam hebben staan, terwijl ze niet de bezitter zijn van die voertuigen. De feitelijke eigenaar van het voertuig is onbekend. Hierdoor kan deze de motorrijtuigenbelasting ontduiken en kan Justitie eventuele boetes niet innen. Uit een inventarisatie van het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelastingen en het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat er ongeveer 850 katvangers bekend zijn die samen ongeveer 35.000 voertuigen op hun naam hebben. Alleen al aan niet betaalde motorrijtuigenbelasting loopt de schatkist hierdoor ongeveer 25 miljoen gulden per jaar mis.

Het voorstel waarmee de ministerraad heeft ingestemd, houdt in de praktijk in dat in het kentekenregister een zogenaamd .verplichtingensignaal. wordt geplaatst bij voertuigen waarvoor niet aan alle verplichtingen is voldaan. Wanneer iemand een voertuig op zijn naam wil laten zetten, geeft het geautomatiseerde systeem een waarschuwing af. De instantie die het kentekenbewijs afgeeft (doorgaans de grotere postkantoren) kan dan geen nieuw kentekenbewijs aanmaken en afgeven.

RVD, 13.07.2000


13 jul 00 17:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie