Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS wordt zelfstandig bestuursorgaan

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


CBS WORDT ZELFSTANDIG BESTUURSORGAAN

Datum: 13-07-2000

De verdere verzelfstandiging en verbetering van de bedrijfsvoering van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zullen publiekrechtelijk worden georganiseerd in de vorm van een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO). De Ministerraad heeft op voorstel van minister Jorritsma van Economische Zaken hiermede ingestemd. Hieraan lag een advies ten grondslag van de werkgroep die was belast met het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) naar de bedrijfsvoering van het CBS onder leiding van prof. mr. H.J. de Ru.
Volgens de Ministerraad dient de onafhankelijkheid van de inhoud van statistieken organisatorisch te zijn gewaarborgd. Met de ZBO-status voor het CBS wordt die in belangrijke mate gerealiseerd. Daarbij past ook meer onafhankelijkheid op het gebied van beheer en bedrijfsvoering. Deze zal worden verbeterd door invoering van het baten-lastenstelsel. Er zal een wettelijke regeling komen op grond waarvan het CBS kosteloos toegang heeft tot registraties die in verband met een wettelijke taakopdracht worden aangehouden door het Rijk en andere instanties. De rol van de Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS) bij de bedrijfsvoering van het CBS zal worden versterkt o.a. doordat de CCS het werkprogramma van het CBS vaststelt, waaraan een financiële paragraaf wordt gekoppeld. De voornemens zullen worden uitgewerkt in een wetsvoorstel. De inwerkingtreding van de wet en daarmee de realisatie van de omvorming van het CBS tot ZBO is verbonden aan de datum voor de invoering van het baten-lasten stelsel die op 1 januari 2003 is gesteld.

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie