Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eindelijk duidelijkheid over E-nummers in boekje AKB

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht


Onderwerp: nieuw E-nummer boekje

Datum: 13 juli 2000

Eindelijk duidelijkheid over E-nummers

Aluminium in gebakjes; slachtvet in chocoladerepen, in wijn en in kauwgom; sardientjes in kruidenmengsels en chloor in aardappelen.

Sommige veel voorkomende E-nummers zijn mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend. Andere E-nummers stuiten op bezwaren van bepaalde consumenten, omdat ze allergische reacties oproepen, of omdat ze van dierlijke herkomst zijn of gemaakt zijn m.b.v. gentechnologie.

Maar hoe weten we wat er allemaal in ons voedsel zit? De meeste consumenten weten niet wat de E-nummers of de moeilijke stofaanduidingen op etiketten precies inhouden. Daarom heeft de Alternatieve Konsumenten Bond (AKB) onderzoek gedaan naar de herkomst van deze E-nummers en alle gegevens handig op een rij gezet. Alle Europese E-nummers biedt de consument uitkomst bij het boodschappen doen.

E-lijst en E-pas

Het boekje bevat een E-lijst - een uitgebreide tabel waarin alle E-nummers worden beschreven- en een E-pas . Deze laatste is handig bij het kopen van bewerkte levensmiddelen. Het is ondoenlijk om te onthouden welke stof een E-nummer staat en of deze nadelen heeft. De E-pas kan in de portemonnee of binnenzak worden gestopt, zodat die bij het boodschappen altijd bij de hand is. De pas kan ook gebruikt worden in andere Europese landen. Zo is snel zichtbaar welke additieven wel of niet verdacht zijn.

Op de E-pas zijn o.a. de E-nummers vermeld die toegelaten zijn in biologische producten en in kindervoeding. Deze zijn dus het meest veilig. Ook de E-nummers die mogelijk met gentechnologie gemaakt zijn en de

E-nummers die mogelijk van dierlijke herkomst zijn worden genoemd.

Alle Europese E-nummers: consumentenwijzer over in Europa toegelaten levensmiddelenadditieven

Auteur: S. A. de Waart, m.m.v. A. Botman

Verschijningsdatum: 10 juli 2000

Uitgever: Alternatieve Konsumenten Bond, Amsterdam

ISBN: 90-805447-3-6

Herziene uitgave, eerste druk: 1994

Prijs: f 18,- inclusief verzendkosten; voor leden f 16,50; bij bestelling van 10 of meer: f 10,50 per stuk exclusief verzendkosten

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Janita Top.

Alternatieve Konsumenten Bond

Postbus 61236


1005 HE Amsterdam

tel. 020-6863338

fax. 020-6867361

email: (communicatie@akb.a2000.nl)

www.akb.nu

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie