Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris kent Kenniswijk toe aan regio Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 13-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven


Persbericht: 13 juli 2000, no. 48

Beter leven, beter werken, beter leren

Verkeer en Waterstaat kent Kenniswijk toe aan regio Eindhoven

Mevr. drs. J.M. de Vries , staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, heeft de regio Eindhoven geselecteerd als de locatie voor Kenniswijk. Dat heeft zij donderdagmiddag in Nieuwspoort in Den Haag bekend gemaakt.

De regio, met als kartrekkers Eindhoven en Helmond, was samen met een groot aantal andere gemeenten in de race. Onder het motto beter leven, beter werken, beter leren zette de regio in een zogenoemd bidbook haar ambitie uiteen, gesteund door vele aanbevelingsbrieven van bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties. Het ministerie, heeft op basis van de argumenten in het bidbook en de voorsprong op het gebied van Informatie- en Communicatie Technologie, gekozen voor de regio Eindhoven. Daarbij liet zij zich adviseren door een commissie onder leiding van mr.drs. L.C. Brinkman. Het ministerie stelt in totaal 20 miljoen gulden beschikbaar voor Kenniswijk, waarvan een deel bestemd is voor de regio Eindhoven en een ander deel voor projecten elders in het land. Het ministerie hoopt hiermee een impuls te geven aan de ontwikkeling van interactieve diensten en op die manier Nederland een vooraanstaande positie te geven.

De regio Eindhoven is zeer verheugd met de uitkomst en denkt met de toekenning van Kenniswijk haar ambities en plannen te kunnen verbeteren, versnellen en versterken.

Experimenteren op grote schaal
Het uitverkoren gebied telt 84.000 inwoners (38.000 huishoudens) en strekt zich uit van Meerhoven in het westen van Eindhoven tot aan het centrum van Helmond. Het gebied omvat woongebieden van verschillende signatuur, twee stadscentra, bedrijventerreinen, kantoorlokaties en onderwijsinstellingen zoals de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen.
In de toekomstige Kenniswijk wordt een breedbandige infrastructuur (bekabeling) aangebracht en worden nieuwe multimedia-diensten aangeboden. Met de aanwezigheid van infrastructuur kunnen dienstenontwikkelaars uitvinden of er een markt is voor hun producten. De Kenniswijk vormt een proeftuin voor het op grote schaal experimenteren met onder meer elektronisch winkelen, elektronische overheidsdiensten, teleleren, telewerken en toepassingen in de (gezondheids-)zorg. De gemeenten Eindhoven en Helmond zullen zelf ook nieuwe elektronische diensten ontwikkelen en aanbieden.
Sterke punten
Het technologisch en economisch profiel van de regio heeft voor het ministerie de doorslag gegeven in de keuze voor de Regio Eindhoven. Een aantal sterke punten:

* De bestuurders van Eindhoven en Helmond staan vierkant achter de deelname aan Kenniswijk.


* Regio Eindhoven staat als nummer één op de technologiekaart van Nederland. Meer dan 50% van de nationale uitgaven op het gebied van Research & Development vindt plaats in de Regio Eindhoven en Venlo.


* In de regio zijn succesvolle beursgenoteerde Nederlandse ICT-bedrijven gevestigd (o.a. Philips, Neways, Origin, Toolex, Simac, UPC). Het aantal buitenlandse vestigingen neemt snel toe, evenals het aantal innovatieve ICT-starters

* De Regio Eindhoven geniet (inter)nationale bekendheid op het gebied van Research & Development, technologie en onderwijs

* De gemeenten Eindhoven en Helmond willen vooroplopen in elektronische dienstverlening en zijn bereid daarin te investeren

* De ICT-infrastructuur (kabel, vast, mobiel, satelliet) is bovengemiddeld en wordt geleverd door diverse aanbieders

* Het draagvlak bij de bevolking voor nieuwe interactieve diensten is groot. Het internetgebruik in de regio ligt boven het landelijk gemiddelde


* De Regio Eindhoven is lid van Advanced Networked Cities and Regions Association (ANCARA) en kan vanuit die positie een beroep doen op de ervaring van andere smart cities in de wereld, zoals Singapore, Hong Kong, Helsinki, Barcelona, Kuala Lumpur, Columbus

* In de regio bestaat goede ervaring met publiek-private samenwerking tussen overheid aan de ene kant en bedrijfsleven en instellingen aan de andere. Geslaagde voorbeelden zijn Twinning Center Eindhoven, projecten in het Europees programma Stimulus en met Stichting RED (Regio Eindhoven Digitaal).
Vervolgstappen
De uitvoering van de plannen zal, evenals de voorbereiding, gecoördineerd worden door Task Force Zebr@, bestaande uit het projectbureau Kenniswijk, een samenwerkingsverband tussen gemeenten Eindhoven en Helmond, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en NV Rede, de economische ontwikkelingsmaatschappij Regio Eindhoven.
Samen met bedrijven en instellingen zullen de plannen verder worden uitgewerkt en uitgevoerd. Daarbij zal ook speciale aandacht worden geschonken aan voorlichting en scholing van de inwoners.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie