Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie wist vooraf niet van Chinezen-transport naar Dover

Datum nieuwsfeit: 14-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Arrondissementsparket Zwolle

Zwolle, 14 juli 2000

Dover-onderzoek (6): Politie wist vooraf niet van Chinezen-transport

Politie en Openbaar Ministerie waren vooraf volstrekt niet op de hoogte van de smokkel van de groep met 60 Chinezen, die op 19 juni 2000 in een vrachtauto in Dover werden aangetroffen. Er is dus geen sprake van dat de politie het transport bewust zou hebben laten doorgaan. Dit stellen het Openbaar Ministerie te Zwolle en Rotterdam in reactie op berichten in sommige media.

Kort na de start van het onderzoek naar de mensensmokkelbende, die ervan verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor het Dover-drama, bleek dat de politie Rotterdam/Rijnmond tevens een onderzoek uitvoerde naar mensensmokkel met behulp van boten van mensen uit het Middellandse Zeegebied. Dit onderzoek, dat feiten betrof uit 1998, startte in voorjaar 2000 en was aanvankelijk oriënterend van aard.

Geen voorkennis van transport
In dat onderzoek naar mensensmokkel uit mediterrane streken dat in de voorbereidende fase verkeerde, werden personen enkele malen geobserveerd. Er werden geen andere opsporingsmethoden toegepast. Het onderzoeksteam heeft alleen op afstand kunnen kijken. De observaties verschaften op dat moment geen enkele informatie, die zou kunnen duiden op een op handen zijnd transport van illegalen. Toen dit observatieteam later ook werd ingezet in het kader van het Dover-onderzoek van de Unit Mensensmokkel, werd snel gesignaleerd dat het dezelfde mensen betrof. Achteraf zijn de observaties, geïnterpreteerd met de kennis uit het Dover-onderzoek, wel van groot belang gebleken voor de snelle onderzoeksresultaten.
Zevental in gevangenhouding
De zeven verdachten in het Dover-onderzoek die nog steeds vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de mensensmokkel van de 60 Chinezen, zijn vorige week voor de Raadkamer van de Rotterdamse rechtbank verschenen. Deze heeft de gevangenhouding van de zeven mannen voor de duur van dertig (30) dagen gelast.
De zeven verdachten die nog in hechtenis zijn, worden nader gehoord. De andere verdachte, tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, is nog voortvluchtig. Het onderzoeksteam dat nog steeds op volle sterkte aan de zaak werkt, richt zich in deze fase op het rechercheren op finesses die zich in een dergelijk onderzoek in grote getale voordoen. Deze finesses zijn van belang, mede ten behoeve van een grondige bewijspositie van het OM ter terechtzitting. Dat brengt evenwel met zich mee dat er op korte termijn geen informatie gegeven zal worden over de voortgang van het onderzoek.

Nota Bene
Ook op dit persbericht zal inhoudelijk geen aanvullende informatie worden verschaft. Wanneer de voortgang van het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zal het Openbaar Ministerie via een persbericht actief informatie vrijgeven. Het heeft daarom geen zin tussentijds vragen te stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie