Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geneesmiddelendistributie in APZ'en verdient meer aandacht

Datum nieuwsfeit: 14-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kwaliteit van geneesmiddelendistributie en farmacotherapie in APZ'en verdient meer aandacht

Vrijdag 14 juli 2000, persbericht nummer 63

Dit persbericht is uitgegaan onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

In veel psychiatrische ziekenhuizen is de kwaliteitsborging en zijn de kwaliteitssystemen van de geneesmiddeldistributie en de farmacotherapie nog niet op orde. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is dit verontrustend. Door onvoldoende kwaliteitsborging op deze terreinen worden medicatiefouten in de hand gewerkt, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheidstoestand van de patiënt. Dit staat in het rapport Geneesmiddelendistributie en farmacotherapie in APZ'en van de Inspectie.

Het onderzoek vond plaats onder alle 42 psychiatrische ziekenhuizen (veelal deel uitmakend van geïntegreerde geestelijke gezondheidsinstellingen). Eerdere constateringen van de Inspectie zijn voor de beroepsvereniging van psychiaters aanleiding geweest behandelprotocollen te ontwikkelen. Het in gebruik nemen van de protocollen in psychiatrische ziekenhuizen, waaronder de farmacotherapie, loopt achter op die in de somatische gezondheidszorg. De Inspectie constateert tevens dat de ingebruikname van de protocollen bij de beroepsgroep in de psychiatrische ziekenhuizen nog op veel weerstand stuit.

De IGZ doet de Algemeen Psychiatrische Ziekenhuizen in haar rapport de aanbeveling een duidelijke visie en beleid te ontwikkelen voor de geneesmiddelendistributie en de farmacotherapeutische zorg voor hun patiënten. Dit dient gepaard te gaan met het centraler stellen van de rol, positie en deskundigheid van de apotheker. Ook de medicatiebewaking door middel van geautomatiseerde systemen en het in gebruik van nemen van behandelprotocollen dienen hierbij nadrukkelijk de aandacht te krijgen.

Interne links
Geneesmiddelendistributie en farmacotherapie in APZen
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Geestelijke gezondheid

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie