Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie ontmaskert campagne luchtverontreiniging

Datum nieuwsfeit: 14-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Staes (VU&ID) ontmaskert desinfomatiecampagne Febiac over luchtverontreiniging (14/07/00)

Milieucommissaris Margot Wallström is het niet eens met het standpunt van Febiac, de Belgische federatie van autoconstructeurs, over luchtverontreiniging. Febiac stelde onlangs in een peperdure campagne "zonder schroom dat in 2020 het probleem van de luchtverontreiniging door het wegverkeer opgelost zal zijn".

Europarlementslid Bart Staes (VU&ID) had z'n bedenkingen bij deze wetenschappelijke resultaten. Dankzij een schriftelijke vraag aan Wallström werd de desinfomatiecampagne van Febiac ontmaskerd.

"Inherente onzekerheid over de toekomstige economische groei, de vraag naar vervoer en technologische ontwikkelingen alsmede de toenemende kennis betreffende de gevolgen van luchtverontreiniging voor de gezondheid en het milieu staan niet toe een dergelijke conclusie te trekken," verklaarde Wallström. De Commissie is het niet eens met Febiac "dat men zonder schroom kan stellen dat het probleem van luchtverontreiniging door het wegverkeer tegen 2020 opgelost zal zijn".

Febiac baseerde zich voor de informatiecampagne op een studie die in haar opdracht werd uitgevoerd door het Institut für Energie- und Umweltforschung (IFEU) uit Heidelberg. Volgens de autoconstructeurs zou de uitstoot van schadelijke stoffen door het wegverkeer sinds '90 zijn gedaald met 30 procent. Nieuwe motoren en het geleidelijk verdwijnen van oudere voertuigen uit het wagenpark zouden tussen 2000 en 2020 een verdere daling opleveren met 70 tot 80 procent van schadelijke stoffen zoals koolstofmonoxide, koolwaterstoffen, benzeen, stikstofoxiden en roetdeeltjes.

"De Europese Commissie komt duidelijk tot andere resultaten dan de Belgische autoconstructeurs," zo stelt Staes vast. De Commissie baseert zich voor de beoordeling van de verwachte luchtkwaliteit op de resultaten van het Auto-Olie II-programma. Auto-Olie is een technisch programma dat werd uitgewerkt om een evaluatie te maken van de toekomstige emissies en trends in de luchtkwaliteit. Het schept een samenhangend kader waarbinnen de verschillende beleidsopties ter vermindering van de emissies kunnen worden geëvalueerd aan de hand van beginselen als kosteneffectiviteit, deugdelijke wetenschap en doorzichtigheid.

Volgens de Auto-Olie II-vooruitzichten zullen de emissies van de belangrijkste luchtverontreinigende stoffen door het wegvervoer tegen 2020 tot minder dan 20 procent van de niveaus van '95 teruglopen. De Commissie verwacht - eveneens in tegenstelling tot Febiac - dat de problemen met regionale ozonconcentraties, fijne deeltjes en hoge stikstofdioxideniveaus zullen aanhouden.

Voor de aanpak van de luchtverontreiniging verwijst Wallström naar de richtlijnen ter vermindering van de emissies van het wegvervoer. Ze is van plan binnen een paar maanden een mededeling goed te keuren waarin de resultaten van Auto-Olie II worden samengevat. Meteen zal ook worden aangegeven welke nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn om de resterende uitdagingen aan te pakken.

Auteur:
VU&ID-fractie - Europees Parlement
Bart Staes - Lid van het Europees Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Filip Vandenbroeke
Telefoon: 02/284.7.642.
Fax: 02/284.9.642.
E-post: (fvandenbroeke@europarl.eu.int)
Url: bartstaes.volksunie.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie