Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verklaring Europese Unie over de situatie in Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 14-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Raad van de Europese Unie

Afghanistan : Resumption of wide-scale hostilities Press Release: Brussels (14-07-2000) - Press: 261 - Nr: 10326/00

Brussel,

14 juli 2000


10326/00 (Presse 261)

P 104/00

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Afghanistan

De Europese Unie veroordeelt de recente hervatting van grootschalige confrontaties in Afghanistan.

De Europese Unie herinnert aan de bepalingen van haar gemeenschappelijk standpunt van 24 januari 2000 en benadrukt hoezeer uit de voortzetting van deze oorlog, de geringschatting van de talrijke vredesoproepen van de internationale gemeenschap blijkt. Een nieuwe escalatie van de gevechten zou onaanvaardbaar lijden met zich meebrengen voor de Afghaanse bevolking, die reeds zwaar getroffen is door een ernstige droogte, en zou blijk geven van een volledige minachting van de door de donorlanden geleverde inspanningen om haar te hulp te komen.

De Europese Unie is zeer bezorgd over de problemen bij de toegang van de humanitaire hulp tot de bevolking van Afghanistan vanwege de militaire operaties. Het opzettelijk belemmeren van de toegang van personen tot humanitaire hulp vormt een schending van het internationaal humanitair recht. De Europese Unie verzoekt alle partijen bij het conflict om een veilige en onbelemmerde toegang tot de burgerbevolking te waarborgen.

De Europese Unie is ervan overtuigd dat het huidige conflict niet met militaire middelen kan worden opgelost. Zij roept de verschillende partijen op om de gevechten te beëindigen en met hulp van de Verenigde Naties te werken aan een politiek proces waarmee de vrede kan worden hersteld. Zij volgt met aandacht de pogingen die thans worden ondernomen om een "loya jirgah"-proces te starten waarbij de Afghaanse civiele samenleving zo breed mogelijk betrokken wordt.

De Europese Unie herhaalt haar oproepen aan de buurlanden van Afghanistan om elke bemoeienis met het conflict te beëindigen. Zelf handhaaft zij sedert 1996 een embargo op wapens met bestemming Afghanistan.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie