Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoorden op kamervragen over re-ideologisering politiek

Datum nieuwsfeit: 14-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de re-ideologisering van de politiek
Een parlementair stuk bij het onderwerp Bestuurlijke vernieuwing
14 juli 2000
Het Tweede Kamerlid Van der Hoeven (CDA) heeft op 29 juni 2000 vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de bestuurlijke organisatie in Brabant Zuidoost. Deze vragen zijn op 14 juli door de minister beantwoord.
1. Vraag
Is het waar dat u heeft gezegd: "Re-ideologisering van de politiek is in onze samenleving - gelukkig - uitsluitend een theoretische optie?"

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Kunt u deze constaterende én normatieve stelling toelichten?
2. Antwoord
In mijn speech voor het VNG-congres op 7 juni jongstleden heb ik deze uitspraak gedaan als één van de conclusies volgend op een analyse van enkele voor het functioneren van de huidige representatieve democratie relevante ontwikkelingen. Kernpunt uit mijn betoog was de notie dat het huidige politieke systeem is ontstaan in een andere tijd met andere maatschappelijke verhoudingen. In het licht van de gewijzigde maatschappelijke verhoudingen is onder andere de feitelijke positie van politieke partijen veranderd, hetgeen niet zonder problemen is voor het functioneren van het stelsel. Bij het zoeken naar oplossingen hiervoor heb ik de optie van re-ideologisering "theoretisch" genoemd. Het lijkt mij onmogelijk om de maatschappelijke verhoudingen uit de hoogtijdagen van de verzuilde pacificatiedemocratie te herstellen. Bovendien heeft de huidige samenleving daaraan geen enkele behoefte.

3. Vraag
Welke consequentie(s) heeft deze stelling voor de positie van politieke partijen?

3. Antwoord
Daarover te oordelen laat ik aan de politieke partijen zelf.
4. Vraag
Kunt u aangeven hoe u in het licht van uw stelling tegen de toekomst van de representatieve democratie aankijkt?
4. Antwoord
In mijn speech ben ik daar uitvoerig op ingegaan. Door enkele direct-democratische elementen, zoals het correctieve referendum en het burgerinitiatief aan het formele stelsel toe te voegen, kan naar mijn mening de legitimiteit van de vertegenwoordigende democratie worden versterkt en het primaat daarvan worden behouden.

Relevante links:
Speech Minister de Vries over representative democratie en publieke besluitvorming, VNG-congres

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie