Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm versterkt toezicht op financiËle conglomeraten

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: ZALM VERSTERKT TOEZICHT OP FINANCIËLE CONGLOMERATEN


Persberichtnr.

00/158

Den Haag

17 juli 2000

ZALM VERSTERKT TOEZICHT OP FINANCIËLE CONGLOMERATEN

Minister Zalm versterkt het bestaande sectorale toezicht op financiële conglomeraten met aanvullend groepstoezicht. Dit staat in een brief die hij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden. Aanleiding is de verdere ontplooiing van financiële conglomeraten die bankieren, verzekeren en effectenhandel combineren tot all finance-activiteiten. Hierin loopt Nederland internationaal voorop. Zo kiezen conglomeraten vaak voor een geïntegreerde benadering van de klant. Tevens profileren conglomeraten zich veelal op de kapitaalmarkt als één financiële groep. De profilering als financiële groep gaat steeds meer gepaard met een integratie van de interne bedrijfsvoering.

Deze ontwikkeling houdt in dat in het toezicht de groepsbrede dimensie aan dominantie wint. Vorig jaar is onder meer met het oog daarop reeds de Raad van Financiële Toezichthouders opgericht, waarin de financiële toezichthouders (DNB, STE en VK) samenwerken. In januari van dit jaar heeft de Raad van Financiële Toezichthouders de minister geadviseerd over verdere intensivering van het aanvullende groepstoezicht. In dit kader hebben de financiële toezichthouders reeds consulterende gesprekken gevoerd met de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars.

Om de toezichthouders in staat te stellen financiële conglomeraten ook groepsbreed te benaderen zijn enkele vernieuwingen in het instrumentarium wenselijk. Zo moeten toezichthouders in de toekomst rechtstreeks eisen aan de holding en andere relevante groepsmaatschappijen kunnen stellen.

Het aanvullend groepstoezicht voorkomt doublures en lacunes en vergroot de slagvaardigheid van het toezicht. Tegelijk betekent deze vernieuwing voor de financiële conglomeraten een stroomlijning van regels, waardoor de lasten van het toezicht kunnen dalen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie