Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse maatregelen tegen troposferisch ozon

Datum nieuwsfeit: 17-07-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 17 JULI 2000

Ozonmaatregelen in Vlarem II

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams Milieu- minister Vera DUA twee maatregelen ter bestrijding van verzuring en vorming van troposferisch ozon principieel goedgekeurd. Het gaat om de damprecuperatie bij benzinestations en de aanpassing van de emissiegrenswaarden voor petroleumraffinaderijen. Beide maatregelen, waarvoor een aanpassing van de VLAREM- wetgeving nodig is, maken deel uit van het Vlaams ozonprogramma.

Ozon is schadelijk voor mensen, fauna, flora en materia- len. De voornaamste bronnen van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) zijn het verkeer, op- en overslag van brandstoffen, en het industrieel en huishoudelijk gebruik van solventen. De voornaamste bronnen van stikstofoxyden (Nox) zijn elektriciteitscentrales, de industrie, de raf- finaderijen, het verkeer en de gebouwenverwarming.

Een damprecuperatiesysteem beperkt de VOS-emissies bij het tanken van brandstof. Het damprecuperatiesysteem is reeds wettelijk verplicht voor de op- en overslag buiten het benzinestation en de verdeling naar de benzine- stations. In 1997 bedroeg het Vlaamse VOS-emissieniveau van de benzinestations circa 4.000 ton/jaar. Bij een gelijkblijvende benzineverkoop wordt berekend dat met damprecuperatie deze VOS-emissies in 2010 nog zowat 1.000 ton/jaar zullen bedragen.

De verlaging van de emissiegrenswaarde voor raffinaderij- en is een uitvoering van de Europese Richtlijn 99/32/EG. De emissiegrenswaarden worden tegen 2002 gereduceerd van 1.300 naar 1.000 mg/Nm3 voor SO2 en van 450 tot 350 mg/Nm3 voor NOx.

Het principieel goedgekeurde besluit zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie